Nikolić, Ivanić, Vučić i Dodik: Revizija je krah pomirenja u BiH!

Radiosarajevo.ba
Nikolić, Ivanić, Vučić i Dodik: Revizija je krah pomirenja u BiH!
Zbog odluke da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, u Beogradu je danas održan sastanak čelnika Republike Srpske i Srbije, koji su donijeli zajednički stav o reviziji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastali su se s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem kako bi usaglasili zajednički stav o ovom pitanju.

"Danas smo se sastali ne prvi i ne posljednji put i mislim da ćemo se češće ubuduće sastajati, zato što smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH i Republike Srpske, a posebno o odnosima Srba i Bošnjaka na području BiH. Prema mom mišljenju, Srbi u BiH nisu učinili niti jedan postupak kako bi destabilizovali te odnose i došli su, nakon toliko godina, u takvu situaciju da Izetbegović pokrene jedan takav proces. Veoma je neizvjesno kakvi će se odnosi razvijati dalje u BiH i veoma je neizvjesno kakve odnose predstavnik bošnjačkog naroda očekuje sa Srbijom, kada se s njim ne slažu niti hrvatski, niti srpski narod, a nema riječi opravdanja niti osude od međunarodne zajednice. Srbija će uvijek stajati uz Srbe u BiH, jer mi smo neraskidivo vezani, jedan isti narod. Srbija će dati podršku RS-u i svemu onome što se u BiH radi na osnovu ustava i zakona, a nećemo podržavati neustavne i nezakonite odluke, kojima se jedan narod ponovo postavlja na poziciju s koje bi se moglo krenuti u napad", izjavio je na ovoj konferenciji Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Potom je za javnost govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je pozdravio ovakve sastanke čelnika RS-a i Srbije.

"Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima uopće i to je pokušaj da se pokuša dobiti od Srbije desetine milijardi odštete, ali i da se ukine RS. Nezadovoljni ranijim presudama, oni su spremni da svojataju BiH i da učine da mi tamo nismo prisutni u organima. Bakir Izetbegović je na ovaj način zatvorio vrata perspektivi BiH i ugasio je svjetla, poslavši poruku da se naša prava na ovakav način krše. BiH je država nazor i treba primijetiti da je odluka donesena na skupu u zgradi na čijim ulaznim vratima stoje riječi osude prema Srbima, kako bi se još više povećala trajna mržnja prema nama. I da nije bilo rata njihova mržnja bi bila velika prema nama i ovo je krah povjerenja u BiH, jer ako neko misli da samo jedan čovjek može odlučivati u ime svih nas, to nije dobro. Mi smo jedinstveni i želimo poručiti da su političke snage iz RS-a jedinstvene i gospodin Ivanić je već poduzeo nekoliko koraka. Ovo je atak na sve Srbe koji žive u RS-u, Srbiji ili bilo gdje u svijetu. Ja sam uvjeren da će Međunarodni sud odbiti ovaj zahtjev", istaknuo je Dodik u svom obraćanju.

Zadovoljstvo današnjim sastankom istaknuo je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da se samo zajedničkim dogovorom može doći do odgovora koji su "u interesu srpskog naroda i s jedne i s druge strane Drine".

"Ilegalna tužba će vjerovatno biti podnesena i mi ćemo biti u dnevnoj komunikaciji kako bismo pratili situaciju i poduzimali adekvatne političke mjere. U RS-u postoji veliki nivo jedinstva. Mi imamo namjeru da koristimo institucije u našem interesu, a na koji to način konkretno imat ćete priliku da vidite u narednim danima. Mene ovdje ne brine sama revizija, koja je potpuno pravno neutemeljena. Čovjek koji je najviše srušio BiH je gospodin Izetbegović, pokazavši da želi odlučivati u ime svih nas. Srbi su pokazali da znaju da se ponašaju mudro i da razgolite sve ono što je s druge strane došlo, te mislim da će svi uvidjeti da se nešto mora promijeniti u budućnosti", dodao je Ivanić.

Posljednji u nizu govorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je istaknuo kako cilj ovakvih sastanaka treba biti održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u petak, 17. februara, najavio je da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, za genocid.

Ta najava pokrenula je veliki broj reakcija i komentara, posebno iz RS-a i Srbije, a pojedini predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH najavili su da bi zbog ovakvih odluka moglo doći do blokade vlasti i ustavne krize u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije