Šarović o nalazu ruske inspekcije

Anadolija
Šarović o nalazu ruske inspekcije
Bosna i Hercegovina po izvještaju ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuke voća u Rusku Federaciju.

Međutim u BiH ne postoji jedinstveni centralizovani sistem za osiguranje fitosanitarne bezbjednosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika namijenjene za izvoz u tu zemlju.

Fitosanitarni inspektori su od 17. do 20 augusta boravili u BiH, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i firmi koje izvoze robu na tržište Rusije, nakon što je bosanskohercegovačkim proizvođačima uvedena privremena zabrana izvoza.

Izvještaj je u utorak dostavljen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnosno Upravi za zaštitu zdravlja bilja, a koja u suštini odražava preporuke i primjedbe prilikom njihove posjete i koje se nalaze na stranici Ruske federalne uprave za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je na konferenciji za novinare kazao da su stručnjaci ruske Federalne veterinarske i fitosanitarne inspekcije posjetili Upravu za zaštitu zdravlja bilja, inspektorate u RS u FBiH te dvije laboratorije i utvrđeno je da BiH ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuka u Rusku Federaciju voća i povrća.

"Ruska strana u svom izještaju konstatuje da proizvođači poljoprivrednih dobara uzgajaju, a izvoznici izvoze u Rusku Federaciju proizvode visokog fitosanitarnog rizika, ne uzimajući u obzir posebnosti fitosanitarnih zahtjeva Ruske Federacije", kazao je Šarović.

Uzimajući u obzir da se navedeni inspektorati nalaze u organizacionoj strukturi ministarstava poljoprivrede entiteta i Brčko Distrikta mogućnosti Uprave za zaštitu zdravlja bilja za kontrolu ovih struktura je minimalna po izvještaju ruske strane. Oni su naveli nekoliko primjera kako bi svoju primjedbu dokazali.

"Ruska strana konstatuje da su obrasci sanitarnih certifikata u inspektoratima entiteta i fitosanitarnih inspektorata posebno u Republici Srpskoj dostupni licima sa strane, u ladicama stolova. Otisak pečata se stavlja na obrasce prije njihovog popunavanja. Pečat za fitosanitarne certifikate se čuva u pisarnici na mjestima pristupačnim stranim licima, u ladicama, stolovima, ormarima sa najjednostavnijim sistemom zaključavanja. A na pečatima nedostaje oznaka da organ koji je izdao fitosanitarni certifikat pripada državi BiH", kazao je Šarović.

Naveo je da je ruska strana konstatovala da u BiH ne postoji jedinstveni centralizovani sistem za osiguranje fitosanitarne bezbjednosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika namijenjenjih za izvoz u Rusku Federaciu.

"Uzimajući u obzir mogućnost BiH za izvoz u Rusku Federaciju, koji oni ne spore, u mnogo značajnijem obimu nego do sada, ruska strana smatra da je moguće, uz posebnu zainteresovanost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da se ove stvari u što kraćem roku prevaziđu. Zamolili su ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da preuzme odgovarajuće mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne kontrole tokom proizvodnje i pripreme proizvoda namijenjenih za izvoz u Rusiju i da informiše o tome rusku stranu u što kraćem roku kako bi se zabrana izvoza u Rusku Federaciju mogla što prije ukinuti”, dodao je ministar Šarović.

Kazao je da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već poduzelo odgovorajuće mjere. Održani su sastanci s vodstvom inspektorata RS i FBiH.

“Preduzećemo sve druge ključne aktivnosti i Ministarstvo ima mogućnosti i kapacitete ukoliko ga budu pratili entiteti i njihove institucije da svoj sistem što skorije uskladi prema zahtjevima ruske strane. Mi moramo sistem da prilagodimo standardima koje traži ruska strana u okviru zakonodavstva BiH. Ne možemo mijenjati zakone za 10-15 dana, sve ove stvari moramo da rješavamo u narednim danima. Nisu u pitanju sedmice i mjeseci, u pitanju su dani budući da se radi o urgentim stvarima. Ne bojimo se ovog zadatka i ovo ministarstvo i ovaj ministar će obavijestiti rusku stranu i na neki način biti garancija da voće i povrće koje izvozimo iz BiH bude u skladu s ruskim standardima", poručio je ministar.

Potvrdio je da će ruska inspekcija za hranu, odnosno za prijem objekata za izvoz hrane životinjskog porijekla, odnosno mesa, doći BiH 11. septembra i da će tokom dvije sedmice obići najmanje 20 izvoznih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije