Sarajevo: Crni baloni kao podsjetnik na 7.000 nestalih osoba

Fena
Sarajevo: Crni baloni kao podsjetnik na 7.000 nestalih osoba
Međunarodni dan nestalih obilježen je sa 7.000 crnih balona na kojima piše 'Gdje je?', a koje su volonteri Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH podijelili građanima Sarajeva.

Svi koji su preuzeli balon simbolično su s porodicama nestalih u BiH podijelili teret neizvjesnosti koji nose više od 20 godina i imaju pravo znati gdje su njihovi najmiliji.

Ispred Katedrale Srca Isusovog u Sarajevu je napravljen animirani spot a centralni motiv je tamni oblak koji porodice nestalih nose sa sobom u svojoj svakodnevnici.

Glasnogovornik MKCK-a Elmir Camić kazao je da se po informacijama MKCK-a u BiH  traga za oko 7.000 ljudi koji su nestali u ratu, te da zbog toga njihove porodice nose težak teret.

"Također pokušavamo ohrabriti i sve one koji imaju informacije o masovnim grobnicama, nestalima, da te informacije podijele i da time porodicama nestalih omoguće da u dostojanstvu žale za svojim najmilijim", kazao je Camić u izjavi za medije.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić i Kada Hotić su istakle da je jako važno za one koji su zaboravili, danas ih podsjetiti da majke još tragaju za svojim najmilijima koji su nestali u ratu, a po njihovoj evidenciji u ratu od 1992. do 1995. godine nestala je 10.701 osoba, dok se traga za više od 5.000 Srebreničana.

Šef delegacije MKCK-a u BiH Željko Filipović je rekao da se u BiH Međunarodni dan nestalih obilježava istovremeno u tri grada u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, a cilj je ukazati vlastima i građanima BiH na problem s kojim se susreću porodice nestalih u BiH i svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije