Sanski Most: Obilježena 102. godišnjica ključne bitke za opstanak turskog naroda

Anadolija
Sanski Most: Obilježena 102. godišnjica ključne bitke za opstanak turskog naroda
/ Anadolija
Minutom šutnje, polaganjem vijenaca, učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranjem himni BiH i Turske počasnom paljbom na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu obilježena je 102. godišnjica bitke na Canakkaleu.

Ova bitka dogodila se u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, predstavnika EUFOR-a i drugih gostiju, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Tuske u BiH Haldun Koc, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Tayfun Celik, te načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Obilježavanju su prisustvovali i ataše za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu Husein ef Kovačević.

Atli je proučio dovu pred duše šehida na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, dok je Kovačević proučio dovu na lokalitetu musalle osmanskog vladara sultana Mehmeda Fatiha, inače najzapadnijoj lokaciji do koje je došao u pohodu u Bosni.

Ambasador Koc se zahvalio gradu Sanskom Mostu, obzirom da je domaćin obilježavanja godišnjice čuvene bitke, te poručio kako je pobjeda na Canakkaleu bila pobjeda za opstanak turskog naroda.

“To je priča o uspjehu kojom su iskazani osjećaji vjere, domoljublja, solidarnosti, jedinstva i zajedništva, koje turski narod posjeduje kroz historiju i koje do dan danas čuva i njeguje. To je u isto vrijeme ustrajna borba u kojoj je dostignut vrhunac hrabrosti i herojstva velike turske nacije pod vodstvom vrhovnog komandanta Mustafa Kemala Ataturka. U bici na Canakkalama svako srce je kucalo zajednički", naglasio je Koc.

Dodao je kako je u bici na Canakkalama poginuo je veliki broj braće porijeklom s Balkana, te da Canakkale predstavlja herojski rat u kojem su žrtve podnijeli brojni narodi iz različitih dijelova svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije