Salkić: Želimo mir, slobodu i vječno trajanje BiH

Fena
Salkić: Želimo mir, slobodu i vječno trajanje BiH
Borba za vječni mir, slobodu i trajanje Bosne i Hercegovine je borba svih nas koji volimo svoju zemlju i ta borba nikada neće prestati, rekao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić tokom svog boravka u Holandiji.

On je razgovarao je s bh. građanima o mogućnostima boljeg povezivanja s domovinom s ciljem njenog jačanja i prosperiteta.

Nakon što je sa ambasadoricom Mirsadom Čolaković i gradonačelnikom Rotterdama Ahmedom Abutalebom prisustvovao 14. Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u malom nogometu, potpredsjednik Salkić je posjetio BIHRO – Udruženje građana Bosne i Hercegovine u Rotterdamu. U okviru ovoga udruženja djeluje Dopunska škola bosanskog jezika, te folklorna, dramska i muzička sekcija. Tridesetero djece pohađa dopunsku nastavu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

"Fascinanstan je entuzijazam sa kojim naši građani u Rotterdamu, okupljeni oko udruženja BIHRO i Platforma BiH, istrajavaju na očuvanju vrijednosti države Bosne i Hercegovine", rekao je Salkić.

Oni, kako je dodao, već godinama uspijevaju osigurati svojoj djeci dopunsku nastavu, uključivanje u sekcije kroz koje čuvaju kulturu i tradiciju naroda Bosne i Hercegovine, čuvaju bosanski jezik. Državne institucije imaju obavezu da ovakvim organizacijama pruže podršku, prije svega kroz udžbeničku literaturu, stručnu podršku i čvršću komunikaciju, kazao je Salkić.

"Od Ahmeda Abdutaleba, gradonačelnika Rotterdama, uvaženog prijatelja Bosne i Hercegovine, sam čuo kako je naša dijaspora najbolje inegrisana dijaspora u holandskom društvu. Posebno je važno da je ta integracija provedena uz uspješno očuvanje tradicijskih vrijednosti, odnosno uz učuvanje bosanskohercegovačkog identiteta. Važno je da se naši ljudi ne asimiliraju ovdje", kazao je potpredsjednik Salkić.

On se sastao u Arhemu sa Seadom Siočićem, predsjednikom Islamske zajednice Bošnjaka Holandije i njegovim saradnicima. U prostorijama Islamske zajednice Bosne i Hercegovine – džemat Arnhem, održana je tribina na kojoj je potpredsjednik Salkić govorio o važnosti vezivanja naših organizacija u dijaspori sa institucijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini, te očuvanju identiteta.

"Živimo u vremenu globalnih komunikacija i mi ih trebamo iskoristiti da se međusobno povežemo, da se zbližimo i ujedinimo svoju snagu.

Kada napravimo konekcije među sobom, shvatit ćemo koliku zapravo snagu posjedujemo.

Mi smo ponosni na naše vrijednosti, na mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Te naše vrijednosti govore da smo mi istinski pobjednici u ovome vremenu.

Naša budućnost će se temeljiti upravo na tim vrijednostima, a naša obaveza je da očuvamo svoj identitet. Mi želimo vječni mir, vječnu slobodu i vječno trajanje Bosne i Hercegovine. Borba za te vrijednosti je borba svih nas koji volimo svoju zemlju i ta borba nikada neće prestati", zaključio je nakon tribine potpredsjednik Ramiz Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije