Safet Melić oslobođen optužbi za ratni zločin u travničkoj kasarni

Fena
Safet Melić oslobođen optužbi za ratni zločin u travničkoj kasarni
Kantonalni sud u Novom Travniku donio je oslobađajuću presudu za Safeta Melića, bivšeg pripadnika Vojne policije Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen u travničkoj kasarni. 

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Travnik, Melić je nečovječno postupao prema Radivoju i Simi Tegeltiji i Pani Poletanu. Pojašnjavajući oslobađajuću presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća sutkinja Lazarela Porić kazala je da bi osoba bila osuđena za ovakvo krivično djelo treba biti ispunjeno nekoliko uvjeta. 

„Ovo Vijeće nalazi da uvjeti nisu u cjelosti ispunjeni. Materijalni dokazi koji su izvedeni, to nisu potvrdili. Iskazi svjedoka nisu podržani materijalnim dokazima“, kazala je sutkinja Porić, naglasivši da je ovo Vijeće dovelo u sumnju iskaz svjedoka Radivoja Tegeltije, koji je u jednom iskazu rekao da je tri puta premlaćivan a prvobitno jedanput. 

Također, sutkinja je navela da u svom iskazu svjedok Radivoje Tegltija je tvrdio da u zatvoru nije bilo kreveta a svi ostali svjedoci da jeste bili i da je bila „kakva - takva posteljina“. 

Preostala dva svjedoka imali su posredna saznanja o travničkoj kasarni. 

Izricanju presude prisustvovao je optuženi Safet Melić, ali nije njegov branilac Adil Lozo i tužilac Ahmed Mešić. 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, prenosi Birn. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije