Ruska inspekcija danas u Hercegovini, sutra u banjalučkoj regiji

Fena
Ruska inspekcija danas u Hercegovini, sutra u banjalučkoj regiji
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nakon sastanka održanog u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja danas su fitosanitarni inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije „Rosselkhoznadzor“ krenuli na teren.

Na sastanku u Upravi upoznati su s fitosanitarnim sistemom u BiH, a na terenu će provjeriti funkcionalnost fitosanitarnog sistema kod ostalih nadležnih organa entiteta i Brčko distrikta BiH, a posjetit će i neke fitosanitarne laboratorije.

Težište inspekcije, kako navode iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja, ipak će biti na proizvođačima i izvoznicima kao i na fitosanitarnoj inspekciji.

"Bit će neophodno dokazati da je bilje (voće i povrće) koje se izvozilo ili izvozi porijeklom iz BiH i da se ne radi o reeksportu iz država koje su uvele trgovinske sankcije Rusiji", saopćeno je iz te uprave.   

Tokom popodneva posjetit će određene proizvođače i izvoznike u regionu Hercegovine, a sutra je planirana posjeta u banjalučkoj regiji. Inspekcija se završava sutra u kasnim popodnevnim satima.

"Na osnovu utvrđenog stanja u BiH, inspekcija će po povratku u Moskvu sačiniti izvještaj na osnovu koga će ruska služba odlučiti o ukidanju privremene zabrane. Očekujemo da izvještaj o utvrđenom stanju bude dostavljen i Upravi za zaštitu zdravlja bilja",  navode iz te uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije