Hoyt Yee: Rusija ohrabruje RS na secesiju

Radiosarajevo.ba
Hoyt Yee: Rusija ohrabruje RS na secesiju
Visoki zvaničnik američkog State Departmenta Hoyt Brian Yee upozorio je da Rusija produbljuje napore u pokušajima da utječe na politiku na Balkanu, uključujući i ohrabrivanje entiteta Republika Srpska, na secesiju.

Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji potcrtava ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostat će ranjiva, a bez neophodnih strukturnih reformi. BiH je u riziku da postane propala država. Širom regiona nacionalizam je u porastu, a retorika domaćih političara izrazito dijeli. Od suzavaca u kosovskom parlamentu, do izazova RS-a s vlastima u Ustavnom sudu BiH, političari nacionalisti otvoreno testiraju demokratske norme i institucije“, naveo je Yee.

Govoreći pred Potkomitetom za vanjske poslove u srijedu, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, Yee je poručio da je cilj SAD da promovira mir i stabilnost u regionu. Yee je kao posebno alarmantno ukazao da manje grupe onih koji ne mogu ili neće da napuste svoje matične države, usljed ekonomskih nevolja ostaju ranjivi na izopačene poruke nasilnog ekstremizma.

„Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i druge nasilne grupe nailaze na uspjeh u regrutiranju boraca i simpatizera na Balkanu. Konačno, Rusija intenzivno radi na podrivanju napretka na Balkanu. Od otvorenog pokušaja da podrije Vladu u Podgorici, do suptilnije podrške secesionističkoj retorici u Bosni, Rusija pokušava da odvrati napredovanje prema EU i NATO-u, kad god može“, naveo je američki zvaničnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije