Zavod za statistiku RS-a uputio protestno pismo Velimiru Jukiću

Anadolija
Zavod za statistiku RS-a uputio protestno pismo Velimiru Jukiću
Zavod za statistiku Republike Srpske uputio je protestno pismo Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

U pismu ukazuju na propuste u jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine, koji je Jukić potpisao u srijedu, izjavila je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS.

Prema riječima Čičković, Zavod za statistiku RS obratiće se ovim povodom i Savjetu ministara BiH.

"Taj program, koji je usvojio direktor Jukić, je program koji nije imao saglasnost ni u samoj Agenciji za statistiku BiH, od strane zamjenika, nije imao saglasnost entitetskih zavoda, ni članova Centralnog popisnog biroa. On sadrži elemente koji nisu u skladu sa Zakonom i Zavod i dalje spori popisnice koje su sporne i ne mogu da uđu kao rezidentno stanovništvo zato što nisu u skladu sa Zakonom", rekla je Čičković.

Dodala je i da su u ovom entitetskom zavodu za utvrđivanje jedinstvenog programa obrade saznali putem medija, što je ocijenila kao vrlo neprofesionalno.

O jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva danas se razgovaralo na sjednici Savjeta za demografsku politiku RS, a zaključeno je da se Savjet apsolutno ne slaže sa odlukom direktora Agencije za statistiku BiH.

"Prvo, to nije u skladu ni sa Zakonom o popisu stanovništva, drugo, iz toga proizlaze brojne posljedice. Kada imate pogrešan ukupan broj stanovnika, imate pogrešna i sva druga obilježja", rekao Stevo Pašalić, predsjednik Savjeta za demografsku politiku RS i dodao da se nije postupilo u skladu sa preporukama Ujedinjenih nacija, EUROSTATA i Zakonom o popisu stanovništva BiH.

Prema njegovim riječima, BiH će dobiti ono što statistika zove "tačan zbir netačnih podataka".

"To nikome ovdje ne treba, bilo da su demografska, socijalna, ekonomska, imaćete jedan predimenzioniran broj stanovnika. Apsurdno je da od 3.791.662 popisnice budu sve validne, to se nije desilo ni u jednoj zemlji", rekao je Pašalić.

Naglasio je da su najveće greške nastale pri samom prikupljanju podataka, na šta je tada upozoravao, ali je iz "Agencije za statistiku uvijek stizao odgovor da će to biti ispravljeno u daljem procesu obrade".

"Sve naše procjene u struci se kreću da BiH nema više od 3,5 miliona stanovnika, ovako ćemo dobiti gotovo 3.800.000, a to su pogrešni podaci koji će dalje da implikuju dalje pogreške", rekao je Pašalić.

Draško Marinković, šef Katedre za društvenu geografiju i demografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, rekao je da su neupotrebljivi podaci koji nisu korektno obrađeni. On smatra da rezultate Popisa treba vratiti u zakonske okvire, odnosno da ovim pitanjem treba da se bavi Savjet ministara BiH.

"Mislim da RS ne može nezavisno da objavi rezultate, mora postupiti po metodologiji koja je dogovorena, i to jeste problem, mi ćemo, ako je ta metodologija dogovorena pogrešno, imati pogrešne rezultate", dodao je Marinković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije