RS: Do kraja mjeseca novo zaduženje od 45 miliona maraka

Fena
RS: Do kraja mjeseca novo zaduženje od 45 miliona maraka
Arhiv / Vlada RS
Republika Srpska (RS) će se do kraja januara zadužiti za novih 45 miliona KM.

Kako bi osigurali sredstava za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini, iz Ministarstva finansija RS-a su za 25. januar najavili prodaju obveznica u iznosu od 25 miliona KM, a pet dana kasnije i trezorskih zapisa vrijednih 20 miliona KM.

Kamatna stopa za obveznice je fiksna i to 3,25 posto na godišnjem nivou, a rok dospjeća je tri godine, dok je za trezorske 12 mjeseci.

Aukcije će biti održane na Banjalučkoj berzi 25. i 30. januara, a iz Ministarstva finansija RS-a su pozvali zainteresirane pravne i fizičke osobe da kupe ove dugoročne i kratkoročne hartije od vrijednosti RS-a. 

Iz opozicije upozoravaju da je RS došla u situaciju da će ove godine gotovo polovina izvornih prihoda iz 2016. ići za otplatu zaduženja.

Prema projekcijama Vlade, iz budžeta Republike Srpske u 2017. godini bi trebalo vratiti 826 miliona KM duga, a u 2018. čak 967 miliona KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije