Rezultati 'sumnjivi i nelogični' - Šta Duraković poduzima?

Anadolija
Rezultati 'sumnjivi i nelogični' - Šta Duraković poduzima?
AA / Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice
Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je danas da su mu, odmah nakon pristizanja prvih rezultata lokalnih izbora održanih u nedjelju u BiH, po zatvaranju biračkih mjesta, stvari izgledale "sumnjivo i nelogično".

„Ja sam istu noć nakon izbora znao da dolazi do jedne nelogičnosti, jer jedan čovjek, kandidat osvoji više osvoji više glasova od svih stranaka zajedno koje su ga podržavale. Da se radi o sto ili dvjesto glasova, pa da čovjek povjeruje da je to moguće, ali hiljadu glasova već ukazuje na neku nepavilnost“, rekao je Duraković koji je nezavisni kandidat za načelnika opštine Srebrenica.

Dva dana nakon održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, prebrojavanje glasova nije završeno. Srebrenica je jedna od opština u kojoj se podaci o broju glasova za Durakovića, odnosno njegovog protukandidata iz koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladena Grujičića, mijenjaju iz sata u sat.

Nakon što je Grujičić u nedjelju uveče objavio pobjedu, u ponedjeljak je Opštinska izborna komisija saopštima kako je Grujičić dobio oko hiljadu glasova manje nego što su to govorili prvi izvještaji sa birališta.

Duraković je najavio da će poduzeti određene korake koji mogu razriješiti ovu situaciju.

„Mi ćemo pokrenuti određene aktivnosti u smjeru pritužbi. Tražićemo da CIK prebroji, ne samo jedno ili dva biračka mjesta nego sva biračka mjesta u Srebrenici, kako bismo dobili čistiju sliku, da vidimo šta se u stvari tu dogodilo“, rekao je Duraković.

Ipak, on je naglasio kako je treba biti strpljiv, ne prejudicirati i sačekati konačne rezultate.

„Sačekaćemo. Centralna izborna komisija je zadnja koja daje utvrđene rezultate i ne treba prejudicirati i objavljivati pobjede ili poraze. Tek nakon što se kompletiraju podaci možemo ozbiljnije govoriti o rezultatima izbora“, zaključio je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije