Revizija tužbe protiv Srbije podijelila Predsjedništvo: Sastanci za izlaz iz krize

Srna
Revizija tužbe protiv Srbije podijelila Predsjedništvo: Sastanci za izlaz iz krize
Veliki broj delegacija stigao je u srijedu popodne u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, gdje se održavaju nenajavljeni sastanci, zbog najavljene krize u državnom parlamentu.

Prvi sastanak održava se na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, a njemu prisustvuju predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Ovaj sastanak je počeo u 16 sati, ali iz Ivanićevog kabineta uopće nije najavljen.

Štaviše, novinarima nije ni dozvoljeno da uđu u zgradu Predsjedništva BiH, a reporteri Srne nezvanično su doznali da se učesnici neće ni obraćati novinarima povodom sastanka.

Doznaje se, također, da su se sastanku odazvali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, šef Kluba SDS-a u ovom domu Aleksandra Pandurević, te njihove stranačke kolege Borisav Bojić, Nenad Lalić, Đorđe Krčmar. Među učesnicima je i nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

Novinari su zapazili dolazak i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predraga Jovića, te zamjenika ministra civilnih poslova BiH Vojina Mijatovića.

Ipak, ovo nije jedini sastanak koji se u popodnevnim satima održava u Predsjedništvu, te iako je pokušao kačketom prikriti svoj identitet, novinari su zapazili da je u zgradu Predsjedništva stigao i Sakib Softić, agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

On je u Predsjedništvo stigao vrlo brzo nakon dolaska bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, a pretpostavlja se da će razgovarati o reviziji tužbe BiH protiv Srbije, koja je itekako utjecala na podjele u Parlamentu BiH i održavanje sastanka Ivanića i predstavnika RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije