Revizija državljanstava: Osmanović s građanima porijeklom iz Sandžaka

Radiosarajevo.ba
Revizija državljanstava: Osmanović s građanima porijeklom iz Sandžaka
/ Foto: MCP BiH
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sa saradnicima informirao je, tokom današnjeg sastanka, predstavnike Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka o postupku revizije državljanstava.

Ministar Osmanović naglasio je želju Ministarstva civilnih poslova da se razjasne svi nesporazumi koji su proizašli iz Opšteg poziva za sve osobe koje su stekla državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine.

Naglašeno je da reviziji ne podliježu:

- svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu prebivališta na teritoriji BiH na dan 6. april 1992. godine, a imali su državljanstvo neke od republika bivše SFRJ;

- svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih dvije godine boravka do stupanja na snagu Zakona o državljanstvu BiH na dan 1. januar 1998. godine;

- svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih tri godine prebivališta - boravišta na teritoriji BiH do 1. januara 2000. godine;

- svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH sa drugom državom;

- svi koji su državljanstvo BiH stekli odlukom Vijeća ministara BiH kao osobe od naročitog interesa za BiH.

Ministar Osmanović ponovo je istakao da se državljanstva neće oduzimati nakon isteka roka, poslije 5. oktobra 2016. godine.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH će brižljivo razmotriti svaki pojedinačni predmet, te potpuno i pravilno utvrditi sve pravno relevantne činjenice" rekao je ministar Adil Osmanović.

U razgovoru je pojašnjeno i da osobe za koja je ranije proveden postupak revizije državljanstva, nisu dužna ponovo dostaviti dokumentaciju traženu Općim pozivom.

Predstavnici Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka izrazili su zadovoljstvo pojašnjenjima koja su data na današnjem sastanku, te je dogovorena saradnja s Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije