Željko Reiner: Različitost je bogatstvo društva u kojem treba naći zajednički glas

Anadolija
Željko Reiner: Različitost je bogatstvo društva u kojem treba naći zajednički glas
U sklopu trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner posjetio Mostar.

On je studentima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje na temu "Uloga parlamenata u multinacionalnim državama".

Naglasivši da je Bosna i Hercegovina multinacionalno društvo, Reiner je naglasio značaj promišljanja identiteta pojedinca u takvom društvu, ali i identiteta naroda u takvom društvu.

"Modernizacija društvu koje je globalizirano, razvojem tehnologije, interneta, skraćivanja udaljenosti, stvaranja zajedničkih osobina, neminovno se susrećemo u svim okolnostima i u svim državama sa različitostima. U interakciji sa drugima, različitosti mogu biti prednost, jer pripadati multinacionalnom društvu podrazumijeva različitosti", kazao je Reiner.

Prednost je, kako je naglasio što se sudjelovanjem u takvom društvu može naučiti bolje razumjeti druge i prepoznati potrebne odrednice što nalaže priroda stvari.

"Promatrajući jedni druge vidimo što je to što nas određuje, zašto se mi osjećamo djelom jedne zajednice, jednog naroda. Identitet je oblikovan nasljeđem ili interakcijom sa drugima, što znači da neminovno sadrži društveni aspekt. Društvo uvijek dodjeljuje pojedincu dio identiteta, a svako društvo ima vlastiti identitet kao što i svaki narod ima vlastiti identitet koji je određen, kulturom, jezikom i vjeroispovijesti", pojasnio je Reiner.

Naglasio je da je oblikovanje identiteta društvena pojava koja se ne zasniva na odvojenosti od društva i ne može postojati odvojeno od njega.

"Identitet se oblikuje tek u kontaktu sa identitetima drugih ljudi, što neminovno dovodi do dijaloga sa drugima građanima. Ovdje posebno želim naglasiti značaj dijaloga, jer se identitet ne može kretati jednosmjerno. Jedan identitet ne smije sputavati drugi i ne može ga se nametati, jer je takva priroda stvari", istaknuo je Reiner.

Stoga je naglasio nužnost u društvu koje je bilježeno različitim narodnostima i različitim identitetima, naći zajednički glas.

"Parlament je predstavničko tijelo građana, koji u demokratskim, multinacionalnim društvima može biti mjesto na kojem se upravo taj zajednički glas različitostima definira. Parlament može biti mjesto na kojem se definira zajednički interes za dobrobit ljudi bez obzira na to što smo različiti, a to je jedino moguće ako taj isti parlament oslikava različitosti društva", poručio je Reiner mostarskim studentima, što je također naglasio u svojim razgovorima sa državnim, humanitarnim, vjerskim i akademskim predstavnicima u gradu na Neretvi.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić je zahvalo Reineru na posjeti njihovom fakultetu i održanom predavanju, kazavši kako je temu "Uloga parlamenata u multinacionalnim državama" od velikog značaja osobito za studente politologije, novinarstva i odnosa s javnošću u državi kakva je BiH.

U sklopu jednodnevne posjete gradu na Neretvi predsjednik Sabora Hrvatske Željko Reiner sa visokim izaslanstvom se danas sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a potom je posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Franjevački samostau Sv. Petra i Pavla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije