Semiha Borovac: Za četiri godine postignuti konkretni rezultati

Anadolija
Semiha Borovac: Za četiri godine postignuti konkretni rezultati
Protekle su 4 godine otkako je u Sarajevu održana donatorska konferencija Regionalnog stamebnog programa i drago mi je što danas na istom mjestu možemo govoriti o konkretnim rezultatima te inicijative, kazala je Borovac.

Sarajevo je domaćin sastanaka Upravnog odbora i Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa (RSP), kojima prisustvuju svi najveći donatori projekta Regionalni stambeni program. Nakon današnjih sastanaka i skupštine planirano je da se donatori sutra na terenu upoznaju sa konkretnim koracima koji su poduzeti i uvjere se koliko je lokalna zajednica učinila na integraciji povratnika u društvenu zajednicu.

"BiH je do sada odobreno 80 miliona KM, od oko 200 miliona KM koliko je predviđeno na donatorskoj konferenciji. Zahvaljujuči tom novcu koji je odobren kroz četiri podprojekta krenuli smo u proces intenzivne gradnje kroz koji će u ovoj i narednoj godini biti izgrađeno oko 1.800 stamebenih jedinica. Planiramo nastaviti obnovu i izgradnju i u narednom periodu sve do okončanja planiranih 5.400 novih stambenih jedinica kroz Regionalni stambeni program za naše najugroženije porodice u društvu, a to su povratnici i interno raseljene osobe", istakla je Semiha Borovac.

Ona je dodala kako je važno naglasiti da Regionalni stambeni program nije samo dobrobit za raseljenu populaciju nego da od njega korist ima i region u cjelini, jer saradnja među partnerskim zemljama pomaže osnaživanju dobrosuisjedskih odnosa, doprinosi pomirenju i većoj stabilnosti.

Lars-Gunnar Wigermarck, šef delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, naglasio je ovaj projekat primjer saradnje i koordinacije donatora iz međunarodne zajednice kako bi se dovršio posao koji je ostao iza rata.

"Kroz vrlo konkretne aktivnosti radimo na stambenom zbrinjavanju, obezbjeđivanju pristojnog života i egszistencije za one koji su uslijed rata bili prisiljeni da napuste svoje domove. Pričali smo o milionima izbjeglih u cijeloj regiji, a sada govorimo o desetinama hiljada, konkretno u BiH, o 98.000 raseljenih osoba. Mnogo posla je već urađeno, ali sada imamo obavezu da uradimo posljednji kilometar posla, što bi rekli u Evropskoj uniji. Krajnje je vrijeme da završimo ovaj posao kada imamo na raspolaganju resurse. Naravno, ima tu problema, prije svega administrativne prirode, ali ih nije nemoguće prevazići. Jako smo zadovoljni radom ministarstva na čelu sa Semihom Borovac. U proteklih godinu dana vidimo novu energiju i zamah na rješavanju ne samo ovog pitanje, nego i mnogih drugih", kazao je Wigermarck.

Uz Evropsku uniju koja je sa 480 miliona KM najveći donator projekta Regionalni stambeni program tu su kao drugi pojedinačni donator Sjedinjene Američke Države.

"Osim statističkih podataka bitno je reći da ovaj program ostvaruje svoj osnovni cilj, a to je da se osigura dostojanstven život svima kojima je ovakva pomoć potrebna. Moja Vlada smatra da je ovaj program odličan primjer zajedničkih napora, koji u ovom regionu mogu da se postigne. Sada veliki dio odgovornosti leži na zemljama partnerima u ovom programu. Oni su ti koji treba da urade sljedeći korak. Osim same izgradnje sada slijedi druga faza u kojima treba da se izvrši integracija korisnika u društvo u kojem žive. Posao, jednaka prava i sva ostala prava kao i ostali članovi zajednice su neki od konkretnih koraka kojima treba da se posvete zemlje partneri", rekao je Tom Yazdgerdi, direktor ureda za centralnu i jugoistočnu Evropu State Departmenta.

Svoje zadovoljstvo do sada urađenim u sklopu projekta Regionalnog stambenog projekta iskazali su i predstavnici Švajcarske, UNHCR-a, OSCE-a, kao i ostalih zemalja partnera Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Sutra će šest povratničkih porodica u Novom Goraždu dobiti ključeve kuća izgrađenih i obnovljenih u okviru Državnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se realizira kroz Regionalni stambeni program.

Programom su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Bh. državni projekt stambenog zbrinjavanja u sklopu RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Glavni donator programa je EU sa 460 miliona KM, a značajna sredstva osigurale su vlade SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, kao i druge zemlje donatori. Značajnu ulogu u programu imaju i CEB, UNHCR i OSCE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije