Redakcija "Nezavisnih novina" primila uznemirujući e-mail s prijetnjama

Nezavisne.com
Redakcija "Nezavisnih novina" primila uznemirujući e-mail s prijetnjama
Članovi redakcije "Nezavisnih novina", javnog glasila u Republici Srpskoj, izvijestili su kako su danas primili anonimni mail s prijetnjama, za koje vjeruju da su u vezi s današnjim referendumom o 9. januaru, Danu RS-a.

Kako stoji u saopćenju iz redakcije ovog medija ova, uznemirujuća poruka stigla je tokom dana, nakon čega su cijeli slučaj prijavili Policijskoj stanici u Lazarevu. Na tu prijavu načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a kazala im je kako je mail s istim sadržajem stigao na više adresa u RS-u.

"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Vaša krv će teći ulicama jer ste sami tako izabrali. RS-a više neće biti", stoji u tekstu maila koji je uznemirio danas članove redakcije Nezavisnih novina.

Kako su nadalje saznali novinari ovog medija, Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a RS-a od saznanja o ovom slučaju radi na tome da otkrije s koje mail adrese je poruka upućena.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih, kazala je kako su nažalost prijetnje svakodnevica novinara.

"Iako ih često doživljavamo, nikada nijednu nismo shvatili olako, pa nećemo ni ovu. Nadamo se da će pripadnici MUP-a preduzeti sve što je u njihovoj moći i nadležnosti kako bi otkrili odakle je poslata prijetnja", kazala je Gojković-Arbutina.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, osudio je prijetnje i pozvao MUP RS-a da zaštiti novinare od svake potencijalne prijetnje.

"Ovakvi slučajevi se moraju istražiti. Mora se znati ko stoji iza ovakvih sve češćih prijetnji novinarima, kako u BiH, tako i u regionu", rekao je Vukelić i istaknuo da ovakve stvari ne treba uzimati olako, pogotovo što je u ovom slučaju prijetnja upućena čitavoj jednoj redakciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije