Reakcije MUP-a RS-a: Šta specijalci rade s izbornim materijalom?

Fena
Reakcije MUP-a RS-a: Šta specijalci rade s izbornim materijalom?
Iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina demantirali su izjavu člana Centralne izborne komisije (CIK) Suada Arnautovića da je specijalna policija RS-a ušla u Srebrenicu i da drži pod kontrolom izborni materijal i izborni proces u tom gradu.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović izjavila je da se policijski službenici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze u zgradi Općine Srebrenica kako bi osiguravali izborni materijal, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Negirala je tvrdnje da je u Srebrenici prisutna Jedinica specijalne policije MUP-a RS-a, već Jedinica za podršku CJB Bijeljina, te da ne drže pod kontrolom izborni materijal, nego osiguravaju javni red i mir, što su radili i dosad.

"Policija nije tamo da reagira, već da djeluje preventivno kako ne bi došlo do činjenja incidenata i narušavanja javnog reda i mira. Zahvaljujući prisustvu policijskih službenika MUP-a RS-a u Srebrenici nije zabilježen nijedan incident u ovom periodu, kao ni narušavanje javnog reda i mira", navela je Simojlović.

Kaže je da se policija ni na koji način ne miješa u izborni proces, već osigurava da ne dođe do incidenata, odnosno kršenja javnog reda i mira.

Arnautović je ranije novinarima u Sarajevu rekao da je "specijala“ ušla u Srebrenicu i drži pod kontrolom izborni proces, i da je to protivno izbornom zakonu, kao i da je trenutno u toku kolegij CIK-a te da on istupa kao pojedinac, a ne uime CIK-a.

Prema njegovim informacijama, specijalna policija drži i zgradu Skupštine Općine Srebrenice i da sve to predstavlja pritisak na CIK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije