Ratno novinarstvo: Kako preživjeti otmicu

Anadolija
Ratno novinarstvo: Kako preživjeti otmicu
Osmi certificirani program obuke iz oblasti ratnog novinarstva u organizaciji Anadolu Agency i Uprave turske policijske akademije i dalje traje punim intenzitetom.

Na programu učestvuju 24 novinara, kamermana i fotoreportera iz različitih medijskih kuća. Među polaznicima kursa nalazi se i dvoje novinara AA Balkans, Alma Đeković i Emre Bastug.

Program nudi bogatu obuku iz oblasti ratnog novinarstva. Polaznici ovog programa u prvom dijelu, uz ostalo, uče o ličnoj sigurnosti, prvoj pomoći, samoodbrani, naprednim tehnikama vožnje, tehnikama preživljavanja... 

Doprinos programu daju obučeni pripadnici policijskih i vojnih tijela, a učešće je uzela i Uprava za vanredne situacije pri Vladi Republike Turske (AFAD). 

Na obuci održanoj na brani Kesikkopru, u Turskoj, polaznici su učili kako da prežive u vodi, pravilno rone, zadrže toplotu tijela i kako da pomognu osobi koja se guši. Polaznici kursa su, s ciljem realisitičnije obuke, spašavali kolege koje ne znaju plivati.

Pripadnici specijalnih ekipa nastoje podučiti novinare kako da reaguju u slučaju otmice, kidnapovanja i kako da uspostave kontakt sa kontrolnim tačkama. Polaznici prolaze obuku i kako da koriste neprobojne prsluke i gas maske.

S ciljem sticanja informacija kako da se ponašaju na riskantnim područjima, polaznici su hodali 30 kilometara na nepristupačnom predjelu i noć proveli u kampu. Tu su trebali doći na neprijateljsko područje i snimiti situaciju, te neprimjetno doći do neprijateljske kontrolne tačke. Polaznici kursa su noć proveli na položajima gdje su do jutra dežurali.

Potom su se istim putem vratili na parkour gdje su trebali puzati kroz tunele do odredišta. Fotoreporteri, novnari, kamermani naučili su kako reagirati ukoliko njihovo vozilo bude napadnuto i kako da odu na sigurnu lokaciju.

Ekipe kontradiverzione zaštite polaznicima obuke govorit će o eksplozivnim materijalima, minama i opasnim područjima.

 Program je počeo 17. oktobra, a završava u petak 28. oktobra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije