Ramiz Salkić o reviziji presude BiH protiv Srbije: Nemamo šta izgubiti

Anadolija
Ramiz Salkić o reviziji presude BiH protiv Srbije: Nemamo šta izgubiti
AA / Ramiz Salkić
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da je pitanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu moralno i pravno pitanje

Dodao je da Bošnjaci u ovom bh. entitetu nemaju šta puno da izgube, da očekuju da se sačuva mir i da nastave da žive normalno.

On smatra da je to moralno i pravno pitanje, jer je moralna obaveza svih da insistiraju "na pravdi, na kažnjavanju počinilaca ratnih zločina, ali isto tako i na kažnjavanju onih koji su organizirali te ratne zločine", a pravno jer moraju postojati određeni argumenti i sve što predviđa pokretanje postupka revizije.

"U tom smislu, niko ne bi trebao posebno da se uzbuđuje niti da se nervira zbog eventualnog pokretanja zahtjeva za reviziju, jer svi mi žrtve, koji smo prošli torture, koji smo protjerani sa svojih ognjišta, imamo pravo i obavezu da za buduće generacije ostavimo istinu i da dođemo do pravde za vrijeme našega života i, naravno, da ćemo istrajavati na tome", rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, pitanje revizije presude nije atak na srpski narod. Salkić tvrdi kako "griješe oni koji u to pokušavaju da pretvore ovaj proces".

Na pitanje kako bi pokretanje zahtjeva za reviziju i presuda koja bi bila donesena u tom slučaju mogla uticati na odnose Bošnjaka i Srba u RS-u, rekao je da ne misli da će to posebno promijeniti odnose. Naveo je da prilikom prethodnog procesa pred Međunarodnim sudom pravde, i kada je izricana presuda, nije bilo tenzija niti posebnog komešanja.

Dodao je i da su Bošnjaci u RS-u diskriminisani i izolovani, tako da ne mogu izgubiti ništa kada je u pitanju ovaj entitet.

"Jedino da nekom padne na pamet, a vjerujem da to nikom neće pasti na pamet, da ugrožava sigurnost i slobodu kretanja. Sve drugo Bošnjaci ovdje nemaju. Oni se ne ne mogu zaposliti u javnim preduzećima i institucijama, policiji, nemaju pravo na obrazovanje, gotovo redovito su pretresani u nekim ranijim periodima, pod prismotrom su mnoge bošnjačke organizacije, tako da mi nemamo šta izgubiti. Bošnjački predstavnici u institucijama ovog entiteta nisu uvaženi, onemogućava im se rad", dodao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije