Radnici Željeznica RS-a: Ne tražimo ništa osim da nam plate zarađeno

Anadolija
Radnici Željeznica RS-a: Ne tražimo ništa osim da nam plate zarađeno
Protestna šetnja radnika Željeznica Republike Srpske završila se u parku Mladen Stojanović bez većih incidenata, nakon obraćanja sindikalnih predstavnika radnici su se razišli.

Nakon toga, sedam se radnika ovog preduzeća uputilo na Željezničku stanicu u Banjaluci gdje će započeti štrajk glađu.

Ove radnike predvodi Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćano - transportne djelatnosti ŽRS koje je rekao da će štrajk započeti kada završi papriologiju, a da će se tačan broj radnika znati nakon okupljanja na Željezničkoj stanici.

Na početku protestne šetnje zabilježen je slučaj guranja novinarskih i snimateljskih ekipa prećenog psovkama, a pred zgradom Vlade RS radnici su na par minuta sjeli na cestu.

Nakon razgovora sa pripadnicima MUP-a RS-a radnici su nastavili šetnju, koju su počeli od Trga Krajine u Banjaluci.

"Lopovi", "silazi Željka", "Čedo lopove", uz zvukove pištaljki i vuvuzela obilježili su današnju protestnu šetnju. U parku Mladen Stojanović radnicima su se obratili predstavnici sindikalnih organizacija prije čega je minutom šutnje odata počast porodici Ćetković koja je nastradala u željezničkoj nesreći u Doboju.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Željeznica RS rekao je da se prvilnik o sistematizaciji ne pravi prema potrebama preduzeća nego prema ličnim potrebama članova uprave.

"Sve su uzeli radniku, dali su samo sebi. Mi to nećemo prihvatiti", rekao je Cvjetković.

On je poručio da su povećani rashodi, smanjeni prihodi - opravdanje kada kažu da nema para za radnike, a to treba korigovati. Pozvao je Vladu RS da provjeri sve navode sindikalaca o malverzacijama u ovom preduzeću, kako na čelu preduzeća ne budu ljudi koji prave štetne ugovore.

"Ne tražimo ništa osim da nam plate zarađeno", rekao je Cvjetković i dodao da će se sljedeće sedmice odlučiti o daljim vidovima sindikalne borbe ukoliko njihovu zahtjevi ne budu ispunjeni.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS u obraćanju radnicima rekao je da ranici nisu krivu za stanje u društvu, niti u Željezincama RS.

"Moraju se i radnici pitati jer se radi o njihovoj sudbini", rekao je Belenzada.

Goran Čamdžić, predsjednik OŠV iz Prijedora rekao je da mu žao što su ih natjerali da se moraju ovako okupljati i što se nisu sve kolege pridružile.

"Priznali su da ne mogu bez nas ništa raditi i dogovoarati. mi smo ti koji stvaramo dobitak za našu firmu. Ministre mi smo svoje plate zaradili. Da li si ti svoju?" pitao je Čamdžić i pozvao građane, penzionere i druge radnike da iskažu nezadovoljstvo na ovakav način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije