Tuzlanski putnici prvi u BiH se voze autobusima na prirodni plin

Enes Hodžić
Tuzlanski putnici prvi u BiH se voze autobusima na prirodni plin
Kompanija Gradski i prigradski saobraćaj iz Tuzle prva je bh. kompanija koja pruža usluge javnog prijevoza, a koja s ponosom može kazati da posjeduje autobuse koji ne zagađuju okolinu i za pogon motora koriste komprimirani prirodni plin.

Riječ je o motorima kojima je pogonsko gorivo prirodni komprimirani plin, odnosno, rade na CNG pogon, a sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova koji dodatno doprinose zagađenju zraka u Tuzli i okolnim gradovima, u kojima je ova kompanija također sredstvo javnog gradskog saobraćaja.

"Kako smo i ranije spominjali, mi kao društveno odgovorna kompanija prepoznali smo problem velike zagađenosti zraka u Tuzli, kao i u okolnim gradovima, zbog čega je i investirano u autobuse na prirodni plin, čime se doprinosi smanjenju lokalnog zagađenja zraka", kazala je Emina Sarajlić, PR GIPS-a Tuzla, u razgovoru s novinarima portala Radiosarajevo.ba.

Ova kompanija je prvi autobus na CNG pogon u svoj vozni park uvrstila još u oktobru 2014. godine, a danas tačno polovina autobusa kojima prevoze putnike koriste ovaj pogon. Također, odlučili su i na mlade prenijeti znanja u vezi s ovim projektom.

"U novembru prošle godine smo, s namjerom da svoja iskustva i znanja o ovim autobusima prenesemo na mlade, ostvarili saradnju sa Srednjom saobraćajnom školom Tuzla kada su inženjeri GIPS-a educirali učenike o najnovijem trendu javnog prijevoza CNG autobusima. Ovo pominjem i želim da podvučem hronološki događaje na kojima uposlenici GIPS-a rade kako bi se, u konačnici, naš vozni park zvao CNG vozni park", zaključila je Sarajlić izjavu za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije