Prva reakcija Milorada Dodika na rezultate referenduma

Radiosarajevo.ba
Prva reakcija Milorada Dodika na rezultate referenduma
Prvi rezultati referenduma, nakon 30 posto obrađenih glasačkih mjesta, pokazali su da je 99,8 posto građana koji su izašli na glasanje reklo - DA.

Podsjećamo, pitanje je glasilo: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

U prvom govoru nakon objave rezultata, predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako "RS svojim glasanjem nije htio nikoga da ugrozi", jer je referendum bio njihovo zakonsko pravo.

"Zahvalan sam svim političkim faktorima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do referenduma. Zahvalan sam svakom čovjeku, pojedincu koji je izašao na referendum i koji je glasao na bilo koji način. Ponosan sam na činjenicu da Bošnjaci nisu izašli na referendum – ponosan sam jer im niko nije zamjerio, to je njihov politički stav i to je uredu. Bilo je i mnogo spekulacija, mnogo prizivanja, sve je to bilo lažno", kazao je Dodik u Banja Luci.

On smatra da je narod RS-a pokazao političku zrelost i političku budućnost:

"Mali je broj onih koji su danas glasali NE. Zadovoljan sam zbog dana koji će ući u historiju RS-a. Mnogi će se pozivati na ovaj dan kao primjer jedne odlučnosti. Bit će ponosni na ono što smo uradili, jer smo imali na to pravo i pored svih zabrana

Ustavni sud je rekao da član Zakona o praznicima treba prilagoditi, ali nije rekao na koji način. Mi smo smatrali da je ovo pravi način. Sada znamo da stanovništvo i građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma. Niko u RS-u od sadašnjih i budućih političara neće moći zanemariti volju naroda, ovo je jaka manifestacija volje stanovništva kako bi se odredio prema nečemu što je za njih važno. Zahvalan sam i onima koji su se javno deklarisali za referendum, ali su vršili opstrukcije. No, o tome ćemo razgovarati na drugom mjestu", dodao je on.

Dodik je poručio i kako ovo nije bio referendum iz inata, "ovo je bila reakcija na akcije koje su poduzete": "Oni koji drže lekcije na ovu temu su oni koji su sve pokrenuli. Idemo dalje, nastavljamo raditi po našem planu i programu i RS će na sve slične situacije u kojima se pokuša poniziti njeno dostojanstvo, odgovoriti na ovaj način."

Dodik je potom, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je Bakir Izetbegović pokrenuo ovu priču. "Ali, sad je sve drukčije. Mogli su se s nama dogovoriti sve što su htjeli, ali sad imamo volju naroda. Bilo bi pristojno da ćuti bar danas, ali on je već galamio."

On je naglasio i da smatra da je Ustavni sud BiH bez javne kontrole i da funkcionira po svojim pravilima.

"Referendum je o Danu RS-a, a ne o statusu RS-a. Mi se bavimo našim položajem i nastavit ćemo njim da se bavimo. To je naše pravo", zaključio je predsjednik RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije