Protesti pred Parlamentom: Spasite zakon, životinje i ugled BiH

Radiosarajevo.ba
Protesti pred Parlamentom: Spasite zakon, životinje i ugled BiH
Aktivisti grupe ''Koalicija bez krzna'' danas pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine protestiraju pred početak sjednice Doma naroda.

Na današnjoj sjednici Dom naroda treba odlučivati o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznašica do 2028. godine, a Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine je određeno da zabrana treba stupiti na snagu 2018. godine.

Aktivisti smatraju da je to sramoćenje države i da zabrana uzgoja životinja radi krzna treba stupiti na snagu od 2018. godine.

Od Doma naroda traže da se ispoštuje Zakon i ne odobri prijedlog koji služi na sramotu BiH, zakonodavstva, zaštite i volje građana.ž

Na današnjem okupljanju aktivisti su jasno poručili da nema opravdanja za "još deset godina patnje" i poslali poruku "Spasite zakon, životinje i ugled BiH."

Međunarodnu peticiju protiv prijedloga degradacije Zakona u Bosni i Hercegovini dosad je potpisalo preko 8000 ljudi, a Domu naroda i veleposlanicima BiH pisale su organizacije širom Europe, uključujući međunarodnu koaliciju Fur Free Alliance.

Ambasadorica međunarodne organizacije PETA Pamela Anderson također se uključila i uputila dopis predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariši Čolaku apelirajući da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

U svom pismu izjavila je: „Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama tako što će zauzeti stvar protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme na kojima se  uzgajaju životinje radi krzna.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije