Protest u Butmiru, bivši radnici blokirali bazu EUFOR-a

J. Ć., F. Z.
Protest u Butmiru, bivši radnici blokirali bazu EUFOR-a
Danas su se u Butmiru u Sarajevu, ispred baze u kojoj se nalazi Glavna komanda EUFOR-a u BiH, održavali protesti osoba koje su nekad radile za misije EUFOR-a i NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Bivši radnici blokirali su bili ulaz i izlaz iz baze, protestirajući jer im poslodavac nije uplaćivao naknade doprinosa, toplog obroka, regresa, prevoza i otpremninu.

„Najznačajniji vid naknade su svakako doprinosi, a u njihovim Ugovorima o radu navedeno je da zaposlenici sami sebi plaćaju doprinose što je protivno našim, ali i zakonima svih zemalja koje su činile i čine NATO/EUFOR snage u BiH“, kazao je advokat bivših zaposlenika Avdo Salihbegović, koji tvrdi da ima oko 1.000 klijenata.

Podsjetio je Salihbegović kako naši sudovi nisu nadležni da vode postupke protiv NATO/EUFOR-a, pa je Aneksom Dejtonskog sporazuma ugovoren dvostepeni postupak, i to tako da prvostepenu komisiju čine četiri člana – dva predstavnika FBiH/RS i dva predstavnika EUFOR-a i NATO-a.

 „Da bi odluka bila validna potrebno je da se donese jednoglasno. S obzirom na to da možete pretpostaviti kakav je stav bivših poslodavaca, onda vam je jasno da imaju kontrolu nad donošenjem prvostepenih odluka pa i pored toga ne žele zakazivati iste. Drugostepeni, Arbitražni sud je sastavljen od tri člana – jedan iz BiH, jedan iz EUFOR/NATO i jedan iz OSCE, te se odluke mogu donositi i preglasavanjem. Kako nemaju kontrolu nad ovim postupkom, do sada su održane samo dvije sjednice na kojima nam je zabranjeno prisustvo, te još uvijek za jedan postupak ne znamo ni ishod ni odluku jer istu nismo nikad dobili“, dodao je advokat. 

Bivši radnici ulaz i izlaz držali su blokiranim sve dok  im iz baze nije stiglo obećanje da će sutra biti održan sastanak u kampu, a pozvani su da prisustvuju predstavnici bivši zaposlenika Jasmin Tanović i Fikreta Podrug. Iz NATO štaba u Sarajevu i Glavne komande EUFOR-a danas su, prije protesta, saopćili sljedeće:

„Uvijek smo su savjesni u pogledu odgovornosti koje imamo kao poslodavci. Osim toga, i prošle i sadašnje plaće zaposlenih u ovim organizacijama znatno su iznad plaća koje se na sličnim radnim mjestima isplaćuju na domaćem tržištu rada.

NATO Štab Sarajevo i Glavna komanda EUFOR-a smatraju da je neprimjereno razgovarati o interesima sadašnjih i bivših zaposlenika preko medija ili u javnom domenu. Također, smatraju da su redovne pravne procedure primarni i primjereni kanal za obradu ovih odštetnih zahtjeva, koji se razmatraju na odgovarajući način“, te su dodali da će „nastaviti sarađivati sa svojim nadređenim komandama i vlastima BiH na rješavanju ovog pitanja, uz opredjeljenje su da osiguraju odgovarajući postupak za zahtjeve svih bivših i sadašnjih zaposlenika NATO-a, EUFOR-a i zemalja učesnica.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije