Projekt vrijedan 80 miliona KM: BiH dobiva 160 kilometara novog plinovoda

E. H.
Projekt vrijedan 80 miliona KM: BiH dobiva 160 kilometara novog plinovoda
/ Foto: PP
Bosna i Hercegovina bi, u skorijoj budućnosti, trebala početi izgradnju novog plinovoda, kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje ovog veoma važnog energenta.

Izgradnja ovog plinovoda potvrđena je krajem prošle sedmice, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji između direktora BH Gasa i Uprave hrvatskog Plinacro-a.

Ovim memorandumom definirana su područja saradnje u kojima će se, tokom narednog perioda, intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata BiH i Hrvatske.

"To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno, spajanja plinovodnih sistema Hrvatske i BiH. Želja BH Gasa je da obezbijedi za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u snabdijevanju i drugi pravac snabdijevanja prirodnim gasom. Postojeći gasovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost, a razlog započinjanja ovog projekta je i diversifikacija izvora snabdijevanja", kazao je za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, savjetnik Uprave BH Gasa.

On je dodao kako BH Gas, u ovom projektu, ima punu podršku Vlade Federacije BiH, te se očekuje kako će u narednom periodu početi provedba određenih studija koje su preduslov za izgradnju novog sistema. Također, kada Vlada FBiH usvoji informaciju o ovom Memorandumu, pristupit će se fazi projektiranja novog plinovoda.

"Izgradnjom ovog plinovoda, BiH bi dobila mogućnost da kupuje i prirodni gas iz drugih izvora, izuzev samo ruskog gasa, kako je to bio slučaj do sada. Plinovod bi išao pravcem Travnik - Posušje, te dalje prema Hrvatskoj, a bio bi uključen i odvojak za Mostar", ističe Bečarević.

Ovaj projekat koštao bi 80 miliona eura, a bio bi finansiran iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, te bi izgradnjom BiH dobila 160 kilometara novog plinovoda.

Očekuje se kako bi Vlada FBiH vrlo skoro trebala usvojiti odluku o ovom projektu, nakon čega će započeti naredne faze izgradnje.

"Najvažnije je da imamo podršku svih i nadalje je do nas, do šire društvene zajednice, čiji je ovo interes. Postojeći plinovod je star i mi ne možemo garantovati za onaj dio plinovoda koji održava Republika Srpska", zaključio je Bečarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije