Sarajevo bi se za tri godine moglo grijati iz TE Kakanj

Radiosarajevo.ba
Sarajevo bi se za tri godine moglo grijati iz TE Kakanj
Sarajevo bi se već za tri godine moglo grijati toplotnom energijom iz Termoelektrane Kakanj, saopćeno je tokom predstavljanja "Studije opravdanosti snabdijevanja toplotnom energijom iz TE Kakanj".

Ovu prezentaciju danas je održao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa JP Elektroprivreda BiH, kako bi prikazali važnost ovog projekta za užu sarajevsku regiju.

Brojni zvaničnici domaćih i stranih organizacija i kompanija prisustvovali su ovoj prezentaciji, kako bi doznali više o samom projektu, koji je prezentirao prof. dr. Mustafa Musić.

"Ovo je jedan od rijetkih projekata u kojem svi subjekti imaju interes, a u prvom redu građani. Dovođenje ovako kompleksnog projekta do faze realizacije u današnjoj situaciji, prije svega je povezano s kapacitetom JP EPBiH, ali i Vlada FBiH, KS i ZDK", istaknuo je prof. dr. Musić.

Ukupna investicija za transport i oduzimanje toplinske energije iznosi gotovo 230 miliona KM, a partneri u finansiranju Studije bili su Fond za zaštitu okoliša FBiH i JP Elektroprivreda BiH.

Izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH Senad Salkić kazao je kako je ovaj projekat najznačajniji koji Elektroprivreda ima namjeru raditi pored, naravno, Bloka 8 TE Kakanj.

Projekti su predstavljeni i općinama kroz koje bi ovaj toplovod prolazio, te se iščekuje da će i onih prihvatiti realizaciju svih aktivnosti.

"Sljedeći bitan korak je izrada idejnog projekta, koji će razriješiti pitanja tehničko-tehnološke naravi. Projekcije su da bi završetak aktivnosti izrade idejnog projekta, mogao biti u prvoj polovici 2018. godine, dok bi potencijalni završetak glavnog projekta i realizacija planiranih radova bili gotovi do grijne sezone 2020-2021", zaključio je prof. dr. Mujkić.

Istaknuto je i kako će ovaj projekt imati brojne benefite za kompletnu društvenu zajednicu, a među njima su svakako najvažniji energetski, okolinski i socioekonomski benefiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije