Novi vojnici OSBiH svečano se zakleli da će braniti BiH

Fena
Novi vojnici OSBiH svečano se zakleli da će braniti BiH
Pripadnici 17. generacije mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Kandidati u sklopu 17. generacije, njih ukupno 193 među kojima i 20 djevojaka, nakon uspješno okončane tromjesečne obuke bit će raspoređeni u matične/operativne jedinice te biti angažirani u sklopu misije OSBiH i nastaviti specijalističku obuku, odnosno dodatno profesionalno usavršavanje.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine i svečane smotre, najmlađim pripadnicima OSBiH čestitke su uputili visoki dužnosnici OSBiH i Ministarstva za odbranu BiH, a ceremoniji upriličenoj u kasarni OSBiH Zaim Imamović prisustvovali su, među ostalima, komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Giselle m. Wilz, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter, članovi vojno-diplomatskog kora, te gosti i zvanice, kao i rodbina i prijatelji mladih vojnika.

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tokom osnovne obuke, a u skladu s naredbom načelnika ZŠOSBiH.

Najbolje rezultate u sklopu 17. generacije postigli su kandidati - Marija Levarda, Boris, Pejić, Nedeljko Suvajčević i Damir Smajić.

Prema prezentiranim pokazateljima, OSBiH je od 2008. godine, zaključno sa 17. generacijom primio u vlastite redove 4.245 mladih vojnika, od kojih 340 djevojaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije