Preliminarni rezultati izbora za Općinsko vijeće: HDZ-u BiH najviše glasova

Radiosarajevo.ba
Preliminarni rezultati izbora za Općinsko vijeće: HDZ-u BiH najviše glasova
Nakon što su preliminarni podaci Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine potvrdili spekulacije da je Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a BiH novi-stari načelnik općine Stolac, stigli su i preliminarni rezultati za Općinsko vijeće.

Od 7.566 birača koji su izvršili svoju građansku dužnost tokom ponovljenih izbora u Stocu, najviše njih svoje povjerenje poklonila je listi HDZ-a BiH. Ova stranka, nakon načelničke pozicije, osvojila je najveći broj vijećničkih mjesta u OV Stolac, tačnije osvojili su 3.654 glasova ili 49.8 posto od ukupnog broja glasova.

Poslije njih, najviše glasova osvojila je lista za Općinsko vijeće Inicijative za Stolac, koja je je itekako utjecala na odvijanje izbornog procesa u ovoj općini. Njima je povjerenje poklonilo 2.986 glasača, odnono, 40.7 posto od ukupnog broja glasova.

Sve ostale kandidatske liste nisu uspjele osvojiti čak niti 1 posto glasova, izuzev Hrvatske koalicije za Stolac sa 4.16 posto i nezavisnog kandidata Vidoja Maslaća sa 3.83 posto.

Ovo su preliminarni rezultati koje je CIK BiH objavio nakon što su prebrojani glasovi sa 19 redovnih biračkih mjesta, tačnije nakon što je prebrojano 7.566 listića. Od ukupnog broja samo 231 listić bio je nevažeći, što je manje od 3 posto.

Podsjećamo, ponovljeni izbori u Stocu održani su, nakon što su redovni prekinuti 2. oktobra 2016. godine zbog fizičkih obračuna na pojedinim biračkim mjestima. Četiri mjeseca bila su potreba da se stvore preduslovi za održavanje izbornog procesa u ovom gradu, a rezultat prekida izbora drugog oktobra bilo je kažnjavanje pojedinih političkih subjekata i članova biračkih odbora, dok su neki kandidati čak i skinuti sa liste za ponovljene izbore.

Na ponovljenim izborima većina građana Stoca po četvrti put poklonila je svoje povjerenje Stjepanu Boškoviću, kandidatu HDZ-a BiH, koji je na čelu ove općine još od 2004. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije