Prekinuta rasprava o prodaji Ljubije, nastavak sutra

Fena
Prekinuta rasprava o prodaji Ljubije, nastavak sutra
Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group prekinuta je večaras, a nastavak zakazan za sutra.

Tokom višesatne polemike suprostavljene strane u vezi s ovom tačkom nisu pomirile stavove.

SNSD je zagovarao prodaju Ljubije firmi Israeli investment group kao dobru ponudu, dok su u DNS-u, iako su u koaliciji s SNSD-om, protiv, kao i opozicija u Narodnoj skupštini RS-a, dok iz Koalicije Domovina, čiji glasovi bi mogli biti presudni, zasad nisu učestvovali u raspravi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je ponovo ukazao da je ugovor o zajedničkom preduzeću Ljubije i Mittala iz 2004.godine bio štetan i da je sklopljen u vrijeme sadašnje opozicije, a radnike Mittala je podsjetio na stav Israeli investment group da će biti zaštićeni, ukoliko paralement potvrdi prodaju osnovnih akcija Ljubije.

Duško Ivić iz DNS-a je rekao da cijela prijedorska regija zavisi od rudnika Ljubija, te da je ArcelorMittal, kako je naveo, daleko od idealne kompanije, ali ispunjavaju sve obaveze prema radnicima i RS-u, a rekli su da ne žele da sarađuju s Israeli investment group, jer smatraju da nemaju iskustva u rudarstvu i da bi mogli zatražiti međunarodnu arbitražu.

Za SDS je loš projekat Vlade RS-a, koja je priznala da proteklih godina nije s Mittalom uspjela da se dogovori o funkcioniranju zajedničkog preduzeća Ljubije i Mittala.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u Ljubiji treba da se proda firmi Israeli investment group, jer je dala bolju ponudu od ArcelorMittala Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i Mittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s Mittalom, koje godinama uspješno posluje.

Israeli investment group ponudila je za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije