Ivanić: Očekujem da srpski predstavnici donesu razumne odluke

Radiosarajevo.ba
Ivanić: Očekujem da srpski predstavnici donesu razumne odluke
Nakon što je vanredna sjednica Predsjedništva BiH u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije prekinuta, Mladen Ivanić, koji je i zakazao ovu sjednicu, organizirao je obraćanje javnosti ovim povodom.

"Sjednica je održana u 12 sati, međutim gospodin Izetbegović nije bio za to da se izjašnjavamo o tome da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude i nije želio da o tome odlučuje, te je napustio je sjednicu. Jednako tako, sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i Dragan Čović. Dakle, odluka Predsjedništva BiH o reviziji nije donesena danas i mislim da je ovo bio jedan od posljednjih pokušaja da se BiH vrati u institucije sistema", kazao je Ivanić u obraćanju javnosti.

Dodao je i da se boji da se ovim ušlo u jednu duboku krizu i u vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja, te da je vrlo teško kazati šta će se dešavati u budućnosti.

"Taman i da gospodin Softić ima legitimitet da podnosi tužbu, a nema. vidjet ćete, ne može jedan čovjek odlučivati o stvarima koje tako duboko zadiru u odnose unutar BiH i u regiji. Ovo nema veze s tužbom i sve ono što sam govorio nije imalo utjecaj na samu tužbu nego na način odlučivanja unutar BiH. Mene ne zanima tužba koja će se, vjerujem, pokazati neosnovanom, nego ti paralelizmi u načinu odlučivanja u BiH. Veliko je pitanje šta će sada uslijediti, kada će Predsjedništvo moći ponovo zasjedati, o kojim temama i kojim načinom odlučivanja. Ja ću sve učiniti da izbjegnemo krizu, ali ja je nisam napravio i sve sam učinio da je izbjegnem. Ja mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti unutar BiH i mislim da će pojedinci morati razmisliti o svojim pojedincima. Ne znam da je ikada sjednica Predsjedništva prekinuta ovako i mislim da su implikacije ozbiljne jer je riječ o ovako važnom tijelu.

Ono što očekujem od srpskih predstavnika jeste da ne rade ovo što je učinio gospodin Izetbegović, koji je na ovaj način blokirao donošenje odluka u institucijama sistema BiH", zaključio je svoje obraćanje predsjedavajući Ivanić.

Na pitanja novinara šta će Međunarodni sud pravde odlučiti o ovom zahtjevu kazao je kako smatra da je on upravu u ovom slučaju te da će i sud odlučiti da nije postojala autorizacija svih strana, te da će zahtjev biti odbijen.

"Ja sam ambasadore svih ključnih zemalja zvao prije desetak dana, upozorio na ovo stanje i zamolio da urade nešto što nije nemoguće, odnosno, da nam traže da Međunarodni sud prikaže kakva je procedura apelacije, što bi siguran sam, da je stiglo na vrijeme, utjecalo na izbjegavanje krize. Danas su pojedini članovi napustili rad Predsjedništva i pitanja o bojkotu nemojte meni upućivati, jer ja nisam bojkotovao institucije, nego sam tražio da se ta pitanja vrate u institucije. Mnogi su me prethodnih dana pitali zašto ja branim Srbiju, ali ja ne branim ovdje Srbiju, nego mislim da branim BiH, normalnu BiH u kojoj se zna kakav način odlučivanja vlada.

Potpuno je nerealno da će se u BiH stvari nastavljati odvijati kao da se ništa nije desilo", istaknuo je Ivanić, odgovarajući na pitanja novinara.

Podsjećamo, ova sjednica trebala je biti održana nakon jučerašnjeg sastanka lidera Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, s liderima Republike Srpske Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem u Beogradu. S ovog sastanka poručeno je da je "revizija krah povjerenja u BiH", kao i da su zbog revizije ugroženi odnosi unutar države i u cijelom regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije