Međed tvrdi: Požar u Ljubinje došao iz Federacije, vatru su zapalile dvije osobe

Fena
Međed tvrdi: Požar u Ljubinje došao iz Federacije, vatru su zapalile dvije osobe
Požari su u proteklih pet dana zahvatili oko 20 posto teritorije općine Ljubinje, a štete su velike.

Načelnik te općine Darko Krunić upozorio je na veoma tešku situaciju nakon požara, koji je opustošio područja gdje se domaćinstva bave stočarstvom.

Ukazao je da se u Hercegovini ovaj problem mora sistemski rješavati te da je jedino rješenje helikopter koji bi pomogao u gašenju vatre, a neophodno je opremiti i vatrogasnu jedinicu.

"Upozoravali smo na lošu opremu i zatekao nas je požar totalno neopremljene", naglasio je Krunić i ističući da su vatrogascima najpotrebniji naprtnjače, odijela, uniforme i jedno terensko vozilo koje ima rezervoar s vodom i pumpe visokog pritiska, a koje može da priđe nepristupačnim terenima.

Teren zahvaćen požarom u Ljubinju danas je obišao i brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH za operacije, koji je istakao da se na požarištu u Ljubinju nalaze Oružane snage sa helikopterskim i pješadijskim jedinicama.

Ahmić je potvrdio da će helikopter Oružanih snaga BiH, koji je od jučer pruža pomoć u gašenju požara u ljubinjskim selima, biti na terenu dok je to potrebno. 

Stanje na požarištima danas je mnogo bolje, a vatra gori još samo na području sela Pustipusi, gdje je helikopter gasio vatru u prijepodnevnim satima, ali je zbog viske temperature obustavljeno nadlijetanje do večeras.

O situaciji u ljubinjskim selima zahvaćenim vatrom proteklih dana danas se upoznao i direktor Uprave civilne zaštite Mile Međed, koji je također ukazao da je priotitet da se u ovoj lokalnoj zajednici osiguraju osnovna sredstva za gašenje požara.

Tvrdi da je „požar velikih razmjera došao iz Federacije BiH i da je poznato da su dvije osobe na tom području zapalile“.

"Informiraću Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a o ovom slučaju. Neophodno je da se osobe koje izazivaju požare što hitnije sankcionišu, što se do sada nije dešavalo", naveo je direktor Međed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije