Duraković: Vrijeme je da odgovorimo na politiku koja veliča ratne zločince

E. H.
Duraković: Vrijeme je da odgovorimo na politiku koja veliča ratne zločince
Ćamil Duraković, predsjednik organizacionog odbora ovogodišnjeg obilježavanja Dana genocida u Srebrenici i bivši načelnik ovoga grada zaključio je komemorativni skup u Potočarima svojim obraćanje.

On je podsjetio kako je već imao priliku govoriti na ovaj "sveti dan", te kako misli da su najvažnije riječi one koje izgovori s ovog "svetog mjesta."

"Godinama čekamo brojne presude svim ratnim zločincima koji su krivi za zločine u BiH, a žrtvu i genocid koju je podnijela cijela država ne odvajamo od Srebrenice. Sjećamo se i podsjećamo na žrtve svih zločina koji su se dogodili u cijeloj BiH od Prijedora, Sarajeva, Korićanskih stijena. Potočari i put preko šume su samo tačke u vremenu gdje su zločinačke namjere doživjele svoj vrhunac. Ubice naših porodica nisu neodgovorni pojedinci dokazuje čvrsta politička struktura koja je pokrenula sve što se dešavalo", istaknuo je Duraković.

On je kazao kako Srebrenica i BiH svoje borce imaju među ljudima koji se pravnim putem bore za istinu i pravdu u Haagu, ali i da su svi dali svoj doprinos u toj borbi. No, ističe kako je potrebno tu borbu da nastave svi, od majki Srebrenice, do volontera koji svake godine pomažu učesnicima Marša mira.

"Negiranje stravičnog zločina tolikih razmjera koji se desio u Srebrenici također zahtijeva sistematsku organizaciju zločinaca. No, svi oni koji danas žive u Srebrenici, mladi ljudi koji beru svoje maline, kupe svoja sijena i polažu ispite na fakultetima pokazuju da nemamo namjeru napustiti naše domove i prepustiti se sudbini. Kao otac, kao čovjek i kao neko ko je preživio genocid pozivam vas da konačno odgovorimo na politiku koja danas u Banjoj Luci danas veliča ratnog zločinca. Dužni smo zbog onih koji su pobijeni, zbog slobode za koju su naši očevi i braća ustali i hrabrosti koju su pokazale tolikih godina", dodao je Duraković.

Podsjećamo, danas se u Srebrenici obilježava 22. godišnjica genocida koji je počinjen nad stanovnicima ovog grada. Cijeli svijet u ovom gradu prisjeća se više od osam hiljada nevinih žrtava koje su ubijene početkom jula 1995. godine u Srebrenici.

Ove godine, zajedno sa do sada ukopanih više od 6.500 hiljada žrtava, vječni smiraj pronaći će još 71 žrtva, kojima će ove godine biti klanjana dženaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije