Mojporez.ba: Izračunajte koliko dana godišnje radite za državu

Radiosarajevo.ba
Mojporez.ba: Izračunajte koliko dana godišnje radite za državu
/ Mojporez.ba
U Sarajevu je promoviran online kalkulator poreza, dostupan za sve građane.

Na jednostavan način i brzo, svi mogu izračunati koliko novca kroz svoja primanja daju državi kroz poreze, doprinose na plate, ili  PDV, na osnovu redovnih mjesečnih nabavki hrane, goriva, duhana i druge akcizne robe.

Mojporez.ba je online kalkulator koji daje odgovore na mnoga važna pitanja za građane BiH. Ono najzanimljivije je koliko mi, zapravo, radimo za državu i njene organe i institucije, te za budžetkse korisnike, te da li je ovaj rad srazmjeran onome što od države dobijemo.

Prosječno, zaposleni u BiH od 365 dana u godini, 189 rade kako bi izmirili poreske obaveze. Preostalih 176 rade za vlastite potrebe. U prijevodu, tek sredinom mjeseca jula završava naš rad "za državu".

Promoviran je i animirani folm koji pojašnjava na kojem principu radi poreski kalkulator. 

Ova platforma na jednostavan i zanimljiv način omogućava građanima BiH da ustanove koliko različitih izdataka plaćaju za poreze, doprinose i slično na mjesečnom i godišnjem nivou, te koliko se tih izdataka troši na različite stvari u okviru budžetskih i vanbudžetskih fondova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije