Poražavajuće: Institucije RS-a nisu dostavile još nijedan odgovor na Upitnik EU

E. H.
Poražavajuće: Institucije RS-a nisu dostavile još nijedan odgovor na Upitnik EU
Arhiva / Ilustracija
Veliki broj bh. institucija na svim nivoima vlasti uključio se u proces dostavljanja odgovora na pitanje iz Upitnika Europske unije, koji je Europska komisija dostavila Bosni i Hercegovini kao jedan od preduvjeta za ulazak u EU.

Ipak, barem prema unosu podataka, čini se da pojedine instance vlasti ne rade savjesno svoj posao, tačnije institucije iz Republike Srpske. Iako je većina institucija u Federaciji BiH taj posao obavila do 31. januara, prvog okvirnog roka za dostavljanje nacrta odgovora, prema podacima iz zajedničkog informacijskog sistema za unos odgovora, reklo bi se da pojedini nivoi vlasti bojkotiraju dogovor.

Informaciju o tome da nijedna institucija Republike Srpske još uvijek nije unijela odgovore u zajednički informacijski sistem za Radiosarajevo.ba potvrdila je Marina Kavaz-Siručuć, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, dodavši da se očekuje da uskoro otpočne i taj proces u manjem bh. entitetu.

"Podaci iz institucija RS-a nisu uneseni u informacijski sistem napravljen za ovu svrhu. To ne znači da RS nije pripremila odgovore na ova pitanja . Svi će odgovori biti uneseni, nisu uneseni do okvirnog roka, što ne znači da je stao unos odgovora u sistem", kazala je Kavaz-Siručić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ona je navela i da je 31. maj krajnji rok za dostavljanje odgovora na ovaj Upitnik, ali da se prethodno svi oni moraju usaglasiti u okviru Mehanizma koordinacije, a zatim i prevesti na engleski jezik, te da je još mnogo posla ostalo do završetka cijelog procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije