Poplave diljem BiH i dalje aktivne: Alarmantno u Tuzlanskom kantonu

Fena
Poplave diljem BiH i dalje aktivne: Alarmantno u Tuzlanskom kantonu
Poplave koje su tokom prošle sedmice pogodile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine još uvijek ne jenjavaju, te je tako posebno alarmantno u Tuzlanskom kantonu, gdje je poplavljeno oko 140 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U općini Gračanica pod vodom je 80 hektara zemljišta, a iako je vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac niži u odnosu na protekle dane, u ovoj općini se još uvijek nisu stekli uvjeti za prestanak važenja Odluke o proglašenju stanja opasnosti od klizišta i poplava.

Zbog položaja nekoliko stambenih objekata najkritičnije stanje bilo je u mjesnoj zajednici Donja Orahovica.

U općini Doboj Istok pod vodom je oko 60 hektara zemljišta te je i ovdje i dalje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Radi prevencije i otklanjanja štetnih posljedica po građane i materijalna dobra u stanju pripravnosti su organi mjesnih zajednica, građani, ali i službe civilne zaštite čiji pripadnici su na terenu od ranih jutarnjih sati.

Vodostaj na brani hidroakumulacije Modrac niži je za šest centimetara u odnosu na jučerašnje mjerenje. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 79,2 metara kubnih u sekundi.

U ostalim općinama Tuzlanskog kantona stanje je pod kontrolom.

Kada je riječ o klizištima stanje se tokom vikenda nije promijenilo. Prema informacijama iz Štaba civilne zaštite Tuzla u ovoj općini nije bilo novih dojava o klizištima.

Službe civilne zaštite u Tuzlanskom kantonu prate stanje i interventno djeluju po prijavama građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije