Potvrđeno: Rezultati popisa bit će objavljeni do 1. jula 2016.

Lana Ramljak
Potvrđeno: Rezultati popisa bit će objavljeni do 1. jula 2016.
FOTO: Arhiv / Popisnica iz 2013.
Konačno. Članovi Centralnog popisnog ureda odlučili su da će rezultate popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini objaviti u zakonskom roku.

Na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu, dogovoren je rok objave rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je u BiH proveden 2013.

Podsjećamo, sporna pitanja ticala su se procesa određivanja rezidentnog stanovništva; zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva u BiH ističe 1. jula 2016. godine, a popis je jedan od uslova kako bi BiH dobila pitanja iz Brisela kojim bi ubrzala put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Kako je danas na press konferenciji kazao direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, odluka nije dogovorena konsenzusom članova Biroa, već je on, pozivajući se na zakonska ovlaštenja direktora, donio jedinstveni program obrade podataka.

"Imali smo mnogo sjednica i formalnih, i puno više neformalnih, gdje smo tražili rješenje i dogovor. Činilo se da se stavovi približavaju, pa smo radili dodatne analize – međutim, nažalost, stavovi se nisu približili. Probali smo i međusobne konsultacije da pokušamo utvrditi konsenzus, ali ni to nije bilo moguće – pa sam utvrdio jedinstveni program pozivajući se na zakonska ovlaštenja direktora", kazao je Jukić danas u Sarajevu.

Na pitanje da li će 196 hiljada spornih popisnica biti rezidenti, dakle stanovnici BiH, Jukić je odgovorio: "Da."

Odbio je odgovoriti na pitanje šta će se desiti ako Republika Srpska odbije prihvatiti rezultate popisa.

Naglasio je da će o programu upoznati Vijeće ministara (na čiji odgovor i dalje čekaju, op.pr.) i međunarodne institucije.

Poručio je i kako će raditi dvije smjene te vikende, kako bi stigli do zakonskog roka objaviti rezultate: "Ispoštovat ćemo rok za objavu podataka popisa stanovništva."

Miljan Popić, zamjenik direktora, iskazao je protivljenje ovom programu i načinu na koji je donesen. On je ustvrdio da će ovakav način obrade podataka, na kontrolonom popisu, pokazati odstupanja od deset posto "što je nedopustivo". Fadil Fatić, drugi zamjenik, čestitao je, pak, direktoru i poručio kako je sve u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije