Poljoprivrednici traže da im se isplate dugovi

H. A.
Poljoprivrednici traže da im se isplate dugovi
Pixabay / Ilustracija
Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas bi trebao održati tematsku sjednicu o stanju o poljoprivredi.

Čelnici vodećih poljoprivrednih udruženja su za Radiosarajevo.ba poručili da je krajnje vrijeme da se posveti pažnja pravim problemima u poljoprivredi.

Kako je naveo Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, poučeni ranijim iskustvom, većina poljoprivrednika ne očekuje promjene.

"Niti očekujemo, niti se može desiti. Većina zastupnika odlučila je sutra tražiti smjenu Federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudina Dedića, što nama nije uredu. Ti isti zastupnici su se trebali prošle godine pozabaviti onim što usvajaju,  te tako izdvojiti više sredstava za poljoprivredu.

Nisu ispoštovali ni zakonski minimum od tri posto od budžeta. Nadamo se samo da će se sjetiti pomoći poljoprivrednicima, odnosno da poljoprivredu vrate na mjesto gdje pripada, ispred njihovih plaća", poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović poručio je da je ovo poljoprivrednicima "treća sreća da ne ostane sve mrtvo slovo na papiru".

"S obzirom na to da su prevršili sve mjere dugovanja, ostala su dugovanja iza prošlog ministra, nije ništa riješeno ni sada , a mora se riješiti napokon. Očekujemo da parlament primijeti dug i da kaže da će biti plaćen", poručio je Selimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije