Pogledajte prilog RTRS-a o primjeni halala koji je izazvao reakciju IZ-a

Radiosarajevo.ba
Pogledajte prilog RTRS-a o primjeni halala koji je izazvao reakciju IZ-a
/ printscreen
Povodom priloga RTRS-a o primjeni principa halala u proizvodnim pogonima kompanije Agro Holding u Prijedoru reagirala je Islamska zajednica u BiH, odnosno Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini.

Ova agencija obavještava javnost da je kompanija Agro Holding implementirala zahtjeve Halal standarda u svom proizvodnom pogonu u Prijedoru, bivšoj Mesnoj industriji IMPRO, kako bi ispunila očekivanja kupaca i zadovoljila zahtjeve domaćeg i međunarodnog tržišta.

Kako je poznato, za plasman proizvoda na pojedina tržišta proizvođači moraju posjedovati halal certifikat, odnosno, uskladiti svoju proizvodnju sa nizom standarda koji u prvom redu osiguravaju visoki nivo higijene, zdravstvene ispravnosti i sigurnosti proizvoda.

U dodatku, obavezno je osigurati adekvatan sistem sljedljivosti, te osigurati da se klanje životinja obavi u skladu sa odgovarajućim propisima koji su definirani međunarodnim halal standardima.

Na tvrdnje jednog radnika u TV-prilogu da se "klanja i viče Allahu Akbar", iz Agencija za certificiranje halal kvalitete objašnjavaju da halal standard precizira način primjene odgovarajućih tehnika i procedura, te ne zahtijeva obavljanje rituala ili vjerskih obreda prilikom obavljanja određenih poslova.

Izuzetno, obavezno je da samo osoba koja obavlja čin klanja izgovori određene riječi.

Za sve druge poslove potrebno je da zaposlene osobe ispunjavaju odgovarajuće stručne kriterije, a nikako nisu uslovljeni vjerskom ili nacionalnom pripadnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije