Podignuta optužnica protiv 11 osoba u predmetu "Kurir"

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv 11 osoba u predmetu "Kurir"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 11 osoba u predmetu akcije "Kurir".

Nakon opsežne istrage, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri advokata Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri zaposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, zaposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.
 
Prema navodima iz optužnice, advokat Ismet Hamzić tereti se da je od 2013. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Jović i Branka Husanović.
 
Naime, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodjele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.
 
Osumnjičeni Ismet Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.
 
U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.
 
Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od sudije, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili  sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200 hiljada maraka, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.
 
Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora organizatoru Ismetu Hamziću, dok su za ostale u optužnici predložene mjere zabrane.
 
Istovremeno, sudu je predloženo oduzimanja imovine pribavljene počinjenjem navedenih krivičnih djela.
 
Optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži 820 stranica, predloženo je više od hiljadu materijalnih dokaza, planirano je saslušanje 246 svjedoka, sedam vještaka i stručnih osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije