Podignuta optužnica protiv Krsmanovića: Tokom rata zatvorenike tjerao da jedu metke

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Krsmanovića: Tokom rata zatvorenike tjerao da jedu metke
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Više od 20 godina nakon završetka rata Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na rasvjetljavanju ratnih zločina, te je u skladu s tim ovih dana podignuta optužnica protiv Miloša Krsmanovića (1956) iz Rogatice.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine ovom optužnicom tereti Krsmanovića da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tačnije, optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine sam i sa drugim osobama mučio, zlostavljao, nanosio fizičke povrede i na nečovječan i ponižavajući način zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti u logoru Rasadnik i na drugim lokacijama u Rogatici.

"Tereti se da je nanosio fizičke ozljede i prijetio sakaćenjem jednom zarobljeniku, prisilio zarobljenika da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke. Također, tereti se da je zarobljenike u zimskim mjesecima, na izuzetno niskim temperaturama, prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama, ozbiljno im ugrožavajući zdravlje, prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao porugama stanovništva", stoji u opisu optužnice.

Uopćeno, Krsmanović se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije