'Plavi dizel': Ko bi mogao jeftinije plaćati gorivo ako akcize budu povećane

Radiosarajevo.ba
'Plavi dizel': Ko bi mogao jeftinije plaćati gorivo ako akcize budu povećane
Informacija o uvođenju "plavog dizela" za poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine bila je jedna od važnijih informacija na današnjoj sjednici Federalne vlade, koja razmišlja o uvođenju ove pogodnosti.

Tačnije, Vlada FBiH danas je razmatrala moguće posljedice povećanja akciza na nivou cijele države, te je zatražila od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da im bude dostavljena informacijama o mogućnostima uvođenja "plavog dizela" za poljoprivredne proizvođače u FBiH.

Ovakav zaključaj je već ranije pominjala Narodna skupština Republike Srpske, te se čini kako će na nivou cijele države, zahvaljujući entitetskim vladama, ako gorivo poskupi poljoprivrednici biti u povoljnijem položaju.

Kao veoma važne tačke dnevnog reda, na današnjoj sjednici Vlada je istaknula i Nacrt zakona o koncesijama, te Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji su podržani danas u ovoj vladi.

Nacrt zakona o koncesijama je još više približen usvajanju, budući da je upućen u parlamentarnu proceduru.

Cilj Zakona je jačanje privrednog razvoja Federacije BiH, stvaranje efikasnog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provođenja i razvoja koncesijskih projekata, unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija, kao i njihove efikasnosti i dugoročne održivosti.

Za koncesije će u budućnosti biti odgovorna Vlada FBiH, te će se prema ovom zakonu pod koncesijsko upravljanje moći dati privredne djelatnosti i usluge, kao i izvođenje radova u područjima autocesta, brzih cesta i magistralnih cesta, te vodnih luka, željezničkih pruga, energetskih objekata i terminala za uskladištenje tekućina i plinova, vodotoka i hidroakumulacija.

Također, utvrđen je i Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, budući da se obrtnici smatraju veoma važnim segmentom privrede u Federaciji BiH. Prema novom zakonu još bi se više trebala ubrzati procedura registracije obrtnika i osoba koje obavljaju srodnu djelatnost, te bi se takav proces trebao završavati već nakon sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije