Parlament odlučio: Autoput Sarajevo - Beograd neće ići kroz Tuzlu

Fena
Parlament odlučio: Autoput Sarajevo - Beograd neće ići kroz Tuzlu
/ Foto: Glas Srpske
Dogovor o budućoj trasi autoputa Sarajevo - Beograd sve je bliže, a to je potvrdila i današnja odluka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je odlučio da autoput ne ide preko Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Tačnije, na današnjoj sjednici Federalni parlament nije podržao inicijativu zastupnika Envera Bijedića (SDP) da se, kod pregovaranja sa Srbijom, nadležni trebaju založi da budući autoput Sarajevo - Beograd nipošto ne zaobiđe Tuzlanski kanton u BiH.

Osim što ne bi zaobišla najmnogoljudniju regiju u BiH, trasa bi kao takva značajnim dijelom prolazila kroz FBiH, a ne gotovo potpuno kroz Srbiju i RS, kako se zagovara, naglašava Bijedić.

Naime, obrazlaže, ima indicija da bi trasa trebala ići preko Višegrada, a u tom slučaju bi dio kroz Bosnu i Hercegovinu gotovo cijelom dužinom prolazio kroz RS te kroz FBiH neznatno. Inače bi u tom slučaju, trasa najvećim dijelom išla kroz Srbiju.

"Ishod današnjeg glasanja u Predstavničkom domu bio bi logičan da se desio u Beogradu ili Banjoj Luci, a ne u Federalnom parlamentu u Sarajevu", izjavio je Enver Bijedić, bivši federalni ministar za promet i komunikacije, nakon odbijanja njegove inicijative.

Trasa koju on zagovara izgledala bi ovako: Sarajevo - Žepče - Tuzla - Brčko - Bijeljina - Beograd, a Bijedić je još istaknuo da rješenjem koje predlaže ova trasa autoputa bi išla kroz cijelu BiH čime bi se korist višestruko povećala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije