Papa Franjo imenovao posebnog izaslanika za Međugorje

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo imenovao posebnog izaslanika za Međugorje
Papa Franjo imenovao je u subotu poljskog nadbiskupa Henryka Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice za Međugorje, saopćeno je iz Vatikana.

Kako navodi Radio Vaticana, cilj njegove misije je bolje upoznavanje sa tamošnjom pastoralnom situacijom i prije svega s potrebama vjernika koji tamo odlaze kao hodočasnici.  Na temelju toga bit će predložene buduće pastoralne inicijative.

Vatikan ističe da će misija nadbiskupa Hosera biti "isključivo pastoralnog karaktera". 

Očekuje se da će nadbiskup Hoser, koji će i dalje biti biskup za područje Varšava-Prag, završiti svoj mandat posebnog izaslanika do ljeta ove godine.

Sveta Stolica imenovala je u martu 2010. godine posebno povjerenstvo za Međugorje na čelu s kardinalom Camillom Ruinijem koje je nakon višegodinjeg rada završilo svoje istraživanje o međugorskom fenomenu, navodnim ukazanjima Blažene Djevice Marije koja se, po tvrdnjama šestero ljudi, ukazuje od 1981. sve do danas, prenosi Hina.

Sveta Stolica još uvijek istražuje ovaj fenomen. U međuvremenu u ovo hercegovačko mjesto stižu milioni hodočasnika za koje treba organizirati primjerenu vjerničku brigu, pa se današnja odluka Vatikana vezuje uz ovu pojavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije