Vojska BiH bogatija za 24 Humveeja: Donacija SAD-a vrijedna 3.5 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Vojska BiH bogatija za 24 Humveeja: Donacija SAD-a vrijedna 3.5 miliona dolara
Ministarstvo za odbranu Bosne i Hercegovine u četvrtak je održalo svečanu ceremoniju u kasarni "Rajlovac", tokom koje je Oružanim snagama naše države uručena vrijedna donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Američka vlada odlučila je Bosni i Hercegovini donirati 24 visokomobilna višenamjenska motorna vozila - Humvee, čije vrijednost iznosi oko 3.5 miliona dolara.

Ovo je samo prvi dio donacija, navodi se u saopćenju Ministarstva za odbranu, te bi do kraja godine BiH trebala dobiti još 20 vozila, koja će u značajnoj mjeri unaprijediti sposobnosti OSBiH.

 Ceremoniji su prisustvovali ministrica za odbranu BiH Marina Pendeš, kao i drugi najviši predstavnici MO i OSBiH, a u ime donatora - Vlade SAD-a, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack s predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH.

Ova donacija još jedan je vrijedan iskaz sadržajne i opsežne suradnje BiH i SAD-a. Realizirana je kroz američki FMF program potpore, koji uz program školovanja IMET i program obuke Vojska-Vojsci skoro desetljeće i pol istrajno doprinosi reformi i unapređenju ljudskih i materijalnih resursa i sposobnosti OSBiH", istaknula je ministrica Pendeš.

Ambasadorica Cormack, naglašavajući da današnja ceremonija “nije običan dan”, kazala je da “ova vozila neće preko noći uvesti BiH u NATO, niti će spriječiti prirodne katastrofe u ovoj prelijepoj zemlji.”

“Ona će osigurati da, kada dođe do krize ili prirodne katastrofe, oružane snage ove zemlje – koje su pokazale svoju hrabrost i posvećenost tokom poplava 2014. godine – imaju kapacitet da reagiraju brže i efikasnije u cijeloj zemlji", zaključila je Cormack.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije