Diplomatska operacija: Dodik ide u izolaciju, a BiH brže ka Evropi

Fena
Diplomatska operacija: Dodik ide u izolaciju, a BiH brže ka Evropi
Prijestolnice ključnih država zapadnog svijeta započele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Prema saznanjima Dnevnog avaza, operacijom se želi izvršiti dodatni pritisak, a ojačati opozicija u RS-u te proevropske snage u cijeloj državi, tvrde dobro upućeni diplomati.

Nakon što je odbio odustati od ilegalnog referenduma, uprkos odbijanju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se u diplomatskim krugovima, ušao u teški politički ofsajd.

Prvi korak u toj operaciji jeste potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski zvaničnik, prestao biti sagovornik i faktor bilo kakvog značaja.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bh. teritorije u organizaciji entitetskih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije