Oko 1,4 miliona djece moglo bi umrijeti od gladi

Anadolija
Oko 1,4 miliona djece moglo bi umrijeti od gladi
Međunarodni fond za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorava da se skoro 1,4 miliona djece suočava s “neposrednom opasnosti od smrti“, jer glad prijeti Južnom Sudanu, Nigeriji, Somaliji i Jemenu.

Najava UNICEF-a dolazi dan nakon što je glad zvanično proglašena u dijelovima Južnog Sudana, gdje je građanski rat bjesnio do 2013. godine i gdje je velika inflacija dovela do toga da si mnogi stanovnici ne mogu priuštiti hranu.

UNICEF mjesecima upozorava na ozbiljnu pothranjenost na sjeveroistoku Nigerije, posebno u područjima koja su uglavnom nedostupna zbog pobune Boko Harama. Iz UN-ovog fonda za djecu navode kako se očekuje da će se i ove godine oko 500.000 djece susresti s teškom pothranjenošću u nigerijskim državama Borno, Yobi i Adamawa.

Iz UNICEF-a naglašavaju da će zbog suše u Somaliji i sukoba u Jemenu blizu 500.000 djece imati “tešku akutnu pothranjenost“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije