Udar na studente: Senat donio odluku o povećanju cijena školarina na fakultetima

E. H.
Udar na studente: Senat donio odluku o povećanju cijena školarina na fakultetima
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu ovih dana pokrenuo je oštru kampanju, u kojoj osuđuju odluku Senata ovog univerziteta, kojom bi se povećale cijene školarina na većini fakulteta.

Tačnije, na većini fakulteta školarine bi mogle biti povećane između 20 i 40 posto, čime bi se itekako utjecalo na standard studenata Univerziteta u Sarajevu.

"Senat Univerziteta u Sarajevu, na posljednjoj sjednici, preglasavanjem nas studenata koji se nalazimo u ovom univerzitetskom tijelu donio je odluku kojom se cijene školarina na pojedinim fakultetima povećavaju. U ovoj odluci izuzeti su Stomatološki i Medicinski fakultet u Sarajevu, a na ostalim fakultetima cijene bi mogle drastično porasti, što je neprihvatljivo", kazao je za Radiosarajevo.ba Merim Serdarević, novoimenovani predsjednik SPUS-a.

On je dodao kako je ovo pokušaj udara na standard studenata, posebno one kategorije koja ionako teško plaća sve troškove, te da mu se čini kako članovi Senata nisu svjesni da "pojedini roditelji izdvajaju posljednji novac kako bi školovali svoju djecu".

Kako nam je kazao, ova odluka je pokrenula sve studente, a posljednja instanca koja će odlučivati o povećanju cijena jeste Vlada Kantona Sarajevo. Stoga se studenti nadaju da će Vlada imati razumijevanja za trenutnu socioekonomsku situaciju u državi, te da će odbiti povećanje cijena koje je neprihvatljivo.

"Mi ne možemo finansirati troškove Univerziteta, kao ni basnoslovne plaće pojedinih dekana i profesora. Govorim uime svih studenata i obećavam svima njima, kao njihov predstavnik, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, a što je u skladu sa zakonima, propisima i statutom Univerziteta u Sarajevu, da spriječimo povećanje cijena školarina", zaključuje za Radiosarajevo.ba Merim Srdarević, predsjednik SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije