Tunel spasa uskoro bi mogao dobiti novi izgled

Radiosarajevo.ba
Tunel spasa uskoro bi mogao dobiti novi izgled
Prezentacija triju najboljih radova koja su stigla na konkurs za izradu "Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Spomeničkog kompleksa Tunel D-B" organizirana je danas za predstavnike organa uprave i lokalne samouprave u Fondu memorijala KS.

Radove su predstavili autori - trećenagrađeni, drugonagrađeni i Vernes Čaušević koji je dobio specijalnu nagradu.

Drugu nagradu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Spomeničkog kompleksa Tunel D-B dobila je Sabina Tanović, a treću nagradu Zeid Kobilica i Jasmin Sirćo sa saradnicima.

"Sve odluke koje je žiri donio bile su jednoglasne i stav žirija je da nijedan od tih radova nije zadovoljio sto posto. Sljedeći zadatak koji treba da uradi Fond memorijala jeste da se napravi idejni projekat, jer ovo je samo idejno rješenje", kazao je Feni direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho.

Naglasio je da je idejni projekt ulaz za urbanistički projekt koji treba da donese Zavod za planiranje razvoja KS-a.

"U istom periodu pokušat ćemo da stupimo u kontakt s federalnim ministrom prometa i komunikacija i ponovno s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom, jer smo uputili prema njima i Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH zahtjev da nam oni kažu pod kojim uslovima možemo da koristimo tunel u cijeloj dužini ispod aerodroma", kazao je Džiho.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici općina Novi Grad i Ilidža, ministar za boračka pitanja KS-a Muharem Fišo, izaslanik iz kabineta premijera KS-a, predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Konkurs je trajao cijeli decembar 2016. godine i prijavljeno je 16 radova.

Svi zainteresirani građani do 26. januara mogu pogledati 16 pristiglih radova u multimedijalnoj sali Fonda memorijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije