Od večeras velika promjena vremena: Spremite se za snijeg i minuse

Radiosarajevo.ba
Od večeras velika promjena vremena: Spremite se za snijeg i minuse
Jutros je u većem dijelu zemlje sunčano. Više oblačnosti ima u Krajini i sjevernim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -6; Kupres -3; Bugojno, Sokolac i Srebrenica -1; Ivan-sedlo 0; Tuzla i Zenica 1; Drvar, Jajce, Livno i Sarajevo 2; Zvornik 3; Sanski Most 4; Bihać i Doboj 5; Bijeljina 6; Prijedor i Stolac 7; Gradačac, Mostar i Trebinje 8; Neum 10°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938hPa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Bioprognoza: Pogoršanje vremena praćeno povećanom naoblakom, padavinama i nižim temperaturama, kod osjetljivih osoba uzrokovat će jačanje tegoba, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Porast  vlage u zraku i zahlađenje stvarat će probleme, ponajviše astmatičarima i bolesnicima s kardiovaskularnim tegobama. Opća slika će se dodatno pogoršavati s približavanjem noći.

Danas se sa sjeverozapada očekuje jače naoblačenje koje će se proširiti na cijelu zemlju i uvjetovati pad temperature zraka, kišu i snijeg. Padavine prijepodne u Krajini i sjevernim područjima Bosne i širit će se prema jugu i istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. U Bosni se od poslijepodnevnih sati i tokom noći na srijedu očekuje da kiša pređe u susnježicu i snijeg. Većinom će pasti između 15 i 30 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno do 40 litara. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni ujutro jugo koje će prijepodne promijeniti smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini jugo veći dio dana, od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka od 9°C u Krajini do 16°C na istoku Bosne. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 18°C. S dolaskom padavina osjetan pad temperature zraka. U Sarajevu prijepodne sunčano. U drugom dijelu dana očekuje se naoblačenje. Od poslijepodnevnih sati kiša. U noći na srijedu se očekuje i susnježica ili snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15°C.

U srijedu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Više padavina ujutro i u noći na četvrtak. U jutarnjim satima većinom susnježica i snijeg, a preko dana u nizinama i slaba kiša. Tokom noći na četvrtak, padom temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica. U Bosni se očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini prijepodne pretežno oblačno. U jutarnjim satima sa slabom kišom, na planinama slab snijeg. U drugoj polovini dana u Hercegovini smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U četvrtak u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. Preko dana u nizinama će padati i kiša. U Bosni se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini pretežno oblačno, a poslijepodne smanjenje oblačnosti. Slabije padavine u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U petak u Bosni prijepodne sa snijegom ili susnježicom. U noći na subotu smanjenje oblačnosti. U Hercegovini prijepodne pretežno oblačno, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar prijepodne umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije