Obrađeno 71% glasačkih mjesta: Saopšteni novi rezultati referenduma

Radiosarajevo.ba
Obrađeno 71% glasačkih mjesta: Saopšteni novi rezultati referenduma
Foto: Arhiv / Siniša Karan
Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma u RS-u, saopštio je nove rezultate referenduma u ovom entitetu.

Kako je kazao na press konferenciji u 22.30, Komisija je do sada obradila 71, 09 posto glasačkih mjesta na kojima je glasalo 425.715 građana RS-a.

Novi rezultati glase da je 99,79 posto građana RS-a odgovorilo sa DA na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Dakle, situacija je skoro identična onoj od 21 sat kada su saopćeni prvi rezultati referenduma  i kada je nakon 30 posto obrađenih glasačkih mjesta brojka bila 99,8 posto.

Press konferencija s konačnom rezultatima, dodao je Karan, bit će održana sutra u 12 sati.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović ranije je kazala da će im trebati oko šest mjeseci da definiraju odgovarajuće zakone, te je dodala: "Kako ćemo dodatno zaštititi Dan RS-a, odlučit ćemo uskoro." Predsjednik RS-a Milorad Dodik u prvoj reakciji se zahvalio svima koji su podržali referendum te je kazao kako će na isti način odgovoriti svima koji ih "pokušaju poniziti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije